Läser ni om 1600-talet och stormaktstiden men har svårt att resa till oss - då kan vi komma till er via Skype.

Under skypelektionen befinner sig museipedagogen på överenskommen plats och sedan görs enstaka förflyttningar. Kameran kan svepa längs skeppet eller fånga detaljer i närbild, men fokus ligger på kommunikationen.
Vi håller på i cirka 20 minuter och det är kostnadsfritt.

Väljer ni att ha skypemötet ombord så är vi på övre däck och ni upplever Vasa från en plats som museibesökarna aldrig kommer åt. Ni kan då studera skeppsdetaljer i närbild och kika ner i styrhytten, med mera. Vid varje sådan förfrågan kollar vi med kollegorna som arbetar ombord så att det fungerar och vi inte stör varandra.

Väljer ni att ha skypemötet så ser ni skeppet utifrån är vi i någon utställning. Ni kan då även titta närmare på kanoner, skelett eller andra föremål, beroende på var vi befinner oss.
Det är inte möjligt att kombinera ombordgång med utställning.

Tips inför ett Skypemöte

Bäst fungerar det om ni förberett er genom att läsa lite om Vasa innan vi möts. Använd skypetillfället till att få reda på sådant ni inte hittat svar på i skolan, eller fördjupa er i något ni blivit intresserade av.
Eleverna kan skriva egna frågor i förväg eller fråga spontant under skypesamtalet. Det avgör du som lärare.

Andra teman

Skolor har haft många olika anledningar till att kontakta oss och vi har friheten att testa olika grepp. Här följer några exempel på vad vi gjort som ni kan inspireras av, och vi är förstås öppna för nya idéer.

  • Se på detaljer om konserveringen av skeppet. Här får kemistudenter konkreta exempel från verkligheten.
  • Träna svenska som andraspråk. Här blir Vasa ett medel för eleven att själv formulera och uttrycka sig i tal eller skrift.
  • Förbereda er för ett museibesök. Här får elever en trygghet i att ha sett platsen och kanske även personen de kommer att träffa.
  • Ta reda på var Vasagrisen egentligen var. Här får barn som läst "Vasagrisen" (av Bergenholtz) se var Lindbom höll till.
  • Träffa kungen. Här får barnen prata med självaste Gustav II Adolf, som docka, vilket ibland kan vara lättare än att prata med en främmande vuxen.

Tekniska förberedelser

Ni behöver en dator, helst projektor eller smartboard, med bra internetuppkoppling och gratisprogrammet Skype installerat, mikrofon och en webbkamera.
Om du inte har skypat från den lokal ni kommer att befinna er i när vi möts, bör du testa uppkopplingen i förväg.

Visa mer

Bokning och tider

Ingen skype under maj och juni.
När det är högsäsong för skolresor kan vi bara ta emot klasser som kommer till museet. Välkomna att skypa i augusti igen.

Under terminerna erbjuder vi skolklasser skype tisdag-fredag. Det är oftast lättast att få tid tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen. Det är kostnadfritt och vi håller på ca 20 minuter.

Skicka ett mejl med förslag på datum och klockslag, ange alternativa tider. Tala gärna också om vad ni önskar se.

Mejla en skypeförfrågan