Sista chansen att besöka utställningen med senaste nytt från 1600-talet! Öppen till och med 9 oktober.

År 1628, då Vasa byggs och sjunker, är världen en plats där stora skepp seglar över oceanerna och världskartan tar form. Människor reser och möts frivilligt och av tvång. Kontakter knyts över kontinenterna. Idéer, varor och sjukdomar sprids. Konflikter uppstår. Samtidigt visar fragment av händelser från denna värld.

Möten mellan världar

Under ett träd i den kinesiska huvudstaden tar kejsaren sitt liv. Den indiska prinssessan dör efter att ha fött sitt 14:e barn. Mitt under brinnande krig i La Rochelle minns en soldat doften av sin nyfödda dotter. På den ryska tajgan har en livegen man flytt för att komma undan sin herre. En änka går över gården på Vestmannaöarna med sin nyckelknippa vid höften. Berättelserna utgör små delar i en stor mosaik från en tid som präglas av civilisationers möten. Möten som gör att världen förändras.

Världens nätverk

Människans sökande efter kunskap och rikedom är en del av drivkraften bakom tidens händelser. Följderna blir krig, konflikter och en världshandel som formligen exploderar. Handeln med människor är en del av den globala ekonomin.

Vissa riken växer på bekostnad av andra och bildar imperier. Europeiska stater etablerar kolonier. Osmanska riket når sin höjdpunkt. Mughalerna, Qing-Kina och Ryssland expanderar. Och Polen-Litauen blir Europas största rike.  

Mer och mer varor fraktas över haven och världen blir en marknadsplats, också för handel med människor. De stora religionerna sprids över världen.

Ett utbyte av kunskap och tankar inspirerar till nya upptäcker och sätt att se på världen i Europa. Långsamt byter jorden plats med solen i människors medvetande och en ny tanke om Gud och universum tar form. Några få ifrågasätter den kristna kyrkan.

Historia eller myt?

Synen på det förflutna hänger samman med hur vi ser på oss själva. Historiska berättelser formas efter sin tid. Vi tolkar det vi ser utifrån den historia vi har lärt oss. Vi förstår historien genom det vi tycker att vi redan vet.

Att skapa historiska sanningar och myter är lockande för den som vill ha makt. Olika delar av världen har olika sätt att bevara sina berättelser. Historier från regioner där traditionen förs vidare muntligt är svårare att ta del av.  I sökandet efter en global historia blir det tydligt att det skrivna ordet har givit makt över berättelsen om det förflutna.

Bilden som berättelse

Bilder ger oss möjligheter att blicka in i en annan tid. I den här utställningen ger bilderna oss berättelsen om världen. Men också bilder kan vi se och förstå på olika sätt.

 

Visa mer

Berättelser från utställningen: