Här presenteras årets medlemsprogram, allteftersom det bokas in.

Vasakvällen - Smaka på historien

Den 3 september 2017, kl 18, inleder vi hösten med vår årliga Vasakväll. I år är temat "Smaka på historien". Vad åt man på 1500-, 1600- och 1700-talen? Utgående från boken "Smaka på historien: människor och måltider ur det förflutna" av Katarina Schoerner Carr och Örjan Klein får vi lära oss mer och även provsmaka!

Katarina Schoerner Carr är kulturhistoriker, författare, konstnär och illustratör. Hon har mångårig erfarenhet av museiverksamhet och historieförmedling, bland annat på Kungliga Myntkabinettet och Vasamuseet.

Örjan Klein är kock och har gjort en rad mathistoriska tv-program och skrivit flera kokböcker. Han var med och startade Restaurangakademien och har haft en stjärna i Guide Michelin. Idag är han delägare i Vasamuseets restaurang.

Provsmakningsmeny:
- Gravad sik med grovkorning senap
- Grovmalen småländsk leverpastej
- Timjankorv
- Varm soppa
- Varm kållåda med spicke skinka
- Dinkelbröd med örtsmör
- Mandelmussla med lingon

Anmälan skickas till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Pris: 150:- (ordinarie pris är mer än dubbla priset). Vänföreningen sponsrar en stor del av den egentliga kostnaden. Det kommer finnas en liten bar på plats där man kan köpa sig ett glas till maten.

Medlemsresa till Skottland

(Fullbokad - enstaka platser kan ev ordnas)
Den 14-17 september reser vi till Skottland och Glasgow. Vi besöker givetvis Edinburgh Castle men även Royal Yacht Brittannia som är drottning Elizabeth II:s gamla kungliga yacht. En rundtur i staden visar oss Royal Mile och vi ser nya parlamentet utifrån. Vi får tid på egen hand för lunch, shopping och museibesök. Om man vill kan man följa med på "Taste of Scotland - Scotch Whisky meets Scottish cuisine" med en exklusiv guidad rundvandring av Scotch Whisky Heritage Centre med provsmakning av fyra sorters whisky och en välsmakande trerätters middag på Amber Restaurant" (tillägg ca 800 SEK). En busstur till Dundee som under den industriella revolutionen blev stor inom jutekonst och även marmeladindustrin. Vi besöker den 200 år gamla fregatten Unicorn som är Skottlands enda exempel på ett örlogsfartyg byggt i trä. Hon beställdes av Kungliga Brittiska Flottan och sjösattes 1824. I Glasgow stannar vi till vid Falkirk Whell som är världens enda båtlift som hissar/sänker båtarna 24 meter i ett roterande hjul. Vi avslutar resan med transportmuseet Riverside Museum i Glasgows hamn och Scottish Maritime Museum i Irvine. 

Pris 11 995 SEK per person i delat dubbelrum., tillkommer obligatoriska flygskatter enligt dagspris vid biljettering. Frivilliga tillägg: Enkelrum: 3000 kr.
Whiskyprovning på Scotch Whisky Heritage Centre med provsmakning av fyra sorters whisky, trerätters middag inkl. dryck 800 kronor. 

För närmare information och program kontakta foreningen.vasa@maritima.se eller info@bktravelsolutions.se, telefon 040-60 60 220. Sista anmälningsdatum 31 mars 2017 - till info@bktravelsolutions.se. Programmet har skickats ut till alla medlemmar hösten 2016.

Resan är beräknad på 28-30 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att justera priset med hänsyn till prisändringar som ligger utanför vår kontroll; lokala skatter, avgifter eller lägre antal deltagare.

Vasakalas - för de yngre juniorerna

Den 24 september 2017, kl 13.00 -- 15.00 bjuder vänföreningen familjer (med familjemedlemskap eller juniormedlemskap) på kalas på museet, utan kostnad. Det blir en specialaktivitet om "Bygga, lasta, segla" med särskild inriktning på rep, diplom, kalasfika och givetvis en fiskdamm!  

Anmälan skickas till foreningen.vasa@maritima.se.

En natt på museet - övernattning för barn mellan 10 och 14 år

Den 14-15 oktober 2017 är det dags för övernattning för vänföreningens juniorer mot en mindre kostnad (vänföreningen subventionerar det mesta). Aktiviteten är föräldrafri, så att barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum, med nya vänner. Tillsammans med en museipedagog testar vi höstens nya program "Natt och dag på Vasa", där nattsegling i pedagogiska rummet "Under däck" ingår. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord. Samling på museet kl 18 den 14/10 och föräldrarna kan hämta barnen igen kl 08.15 den 15/10. Denna kväll blir ett minne för livet!

Gå ombord på Vasa

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda.

Vuxna medlemmar: Under hösten 2017 får vuxna medlemmar gå ombord vid ett av följande datum: lördag 14 oktober (fullbokat) eller måndag 27 november (när museet stängt för dagen).

Familjevisning: (familjemedlemskap inkl barn och juniormedlemmar)

Under hösten 2017 går juniorer och barnfamiljer (dvs där hela familjen är medlem) ombord vid familjevisningen på lördag 9 september (före öppning) och måndag 2 oktober (fullbokat).

Anmälan ombordgång: foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Exakt tid för ombordgången skickas i en bekräftelse ett par veckor innan.

Regler för ombordgång: Två års medlemskap krävs innan man går ombord första gången. Därefter kan man gå ombord vart sjunde år. Endast föranmälning gäller! Lägsta ålder för juniorerna är 6 år när de går ombord. Anmäl er i god tid. När grupperna är fullbokade hänvisar vi till nästa inplanerade ombordgång (höst eller vår) med tanke på att museet kan vara uppbokat av andra aktiviteter. Under helger går vi ombord innan museet öppnas för dagen och på vardagar när museet stänger för dagen. Foto ombord är tillåtet för privat bruk.

Brädspel

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar i fartygshallen. Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på http://www.vasamuseet.se/sv/Om/Vasamuseets-vanner/Bradspelsvannerna/Spel/ . Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde lördagen-söndagen den 25-26 november 2017 i skeppshallen.

Anmälan skickas till foreningen.vasa@maritima.se.