""

Det finns många böcker om Vasa och här har vi samlat en del av dem. 

Bertil Almquist: Sagan om Vasa (1965)

Historien om Vasa berättad i sagans form. Vi får träffa kungen, det illasinnade molnet, upptäckaren Anders Franzén, de första dykarna och slutligen vara med om Vasas bärgning. Sagan om Vasa är en klassisk bilderbok.

Björn Bergenholtz: Vasagrisen (2003)

Följ med på den fläckiga grisen Lindboms äventyr på Vasa! Vasagrisen är en påhittad historia för de yngsta, men bilderna och mycket i berättelsen bygger på fakta.

Linda Pelenius: Lätta fakta om skeppet Vasa (2020)

Hur många år tog det att bygga Vasa? Vilket år sjönk hon - och varför? Spännande fakta om en av Sveriges mest besökta turistattraktioner.

Maria Bergström och Gustav Lord: Drömmen om Vasa (2008)

Ett seriealbum för lite äldre barn. Nils och Hanna är tillsammans med hunden Fläcken ombord på Vasa när hon sjunker. Och Fläcken som inte kan simma!

Martin Olczak och Anna Sandler: Vålnader på Vasaskeppet (2011)

En bok för nybörjarläsare som utgör en del av serien Jakten på Jack. Tillsammans med Betty och Rurik fortsätter Jack sökandet efter sina föräldrar. För att lyckas behöver de den mytomspunna Silverkompassen. Spåren leder dem till Vasamuseet. Men skeppet vaktas...

Mats Wahl och Sven Nordqvist: Nu seglar Vasa! Fantasi och fakta om ett skepp och en tid (1995)

En riktig grundbok för den unge Vasaforskaren! I bokens inledande novell får man stifta bekantskap med 1620-talets Stockholm och lära känna de två tvillingbröderna Erik och Johan. Fakta om Vasa återfinns i bokens andra del som lotsar läsaren genom Vasas historia: från bygget och förlisningen till all den kunskap om livet ombord som bärgningen och utgrävningen av skeppet gett.