Nu kommer höstlovet och mer tid för vila och läsning.

Höstlov eller läslov – oavsett vad lovet ska kallas ordnar Vasamuseet aktiviteter med koppling till läsande och skrivande. På plats på museet blir det författarsamtal med boksignering, skrivarverkstäder, bokstavsjakt och tips på böcker som har kopplingar till Vasa, skepp och historia.

Alla aktiviteter ingår i entréavgiften som är gratis för barn och unga 0–18 år.

Vasas hemlighet 

Kom och träffa författaren Cecilia Ekhem och hör mer om hur det gick till att skriva boken Vasas hemlighet. Hon kommer till Vasamuseet tisdagen den 29 oktober och torsdagen den 31 oktober. 

  • Tisdagen den 29 oktober klockan 13 samtalar Cecilia med Vasamuseets pedagog Joakim Engblom om sanning, fakta och fantasi.
  • Torsdagen den 31 oktober klockan 13 håller Cecilia skrivarverkstad. Var med och inspireras hur du kan skapa spännande berättelser utifrån gamla föremål!

Förboka din plats!

Drömmarnas skepp 

Författaren Johanna Wilson läser ur och berättar om sin bok Drömmarnas skepp och håller skrivarverkstad om att skapa karaktärer. På skrivarverkstaden kommer Johanna lära dig tekniker för hur du kan göra för att skapa karaktärer i dina egna berättelser. 

  • Onsdagen den 30 oktober och fredagen 1 november kommer Johanna Wilson till museet. Klockan 11 och 13 båda dagarna kan du lyssna när Johanna läser ur sin bok och delta i hennes skrivarverkstad. 

Förboka din plats!

Vasagrisen – högläsning, film och spår

Följ med grisen Lindbom på Vasaäventyr! Hör berättelsen om den prickiga grisen som en dag fick lämna sin lerpöl och ge sig ut på ett riktigt äventyr – att segla med skeppet Vasa.

Filmen och berättelsen är baserad på boken Vasagrisen av Björn Bergenholtz. Boken finns till försäljning i museets butik. Vasagrisen passar allra bäst för de lite yngre barnen, från cirka 3 år, tillsammans med en vuxen.

  • Måndagen den 28 oktober till torsdagen den 31 oktober kan du höra om Linboms äventyr i rummet under däck, där det är högläsning med start  klockan 11, 13 och 14 alla fyra dagarna. 

Ingen förbokning, begränsat antal platser. 

Pojken och skeppet – en resa i det förflutna

Olof börjar jobba på skeppsgården där ett storslaget skepp, inte vilket som helst, håller på att byggas …

Lyssna på museets audioguide för barn och familj, Pojken och skeppet: en resa i det förflutna, om pojken Olof i Stockholm på 1600-talet.

Berättelsen bygger på historiska fakta och fantasi och tar dig runt i museet på ungefär 35 minuter. Det är viktigt att du står på angiven plats när du lyssnar. Audioguiden vänder sig till barn mellan 8 och 12 år tillsammans med en vuxen.

Lyssna i din egen telefon och använd gärna hörlurar om du har. Audioguiden finns på svenska, engelska, finska och tyska.