Gör en djupdykning i 1600-talet och lär känna Sveriges historia genom skeppet Vasa! På Vasamuseet är det sportlov mellan den 25 februari och den 5 mars. En nyhet är audioguiden för barn – Pojken och skeppet: en resa i det förflutna.

Under sportlovet 25 februari - 5 mars kan du tävla i Bokstavsjakten genom museet och ha chans att vinna ett fint pris. Den 5 mars är det Skulptursöndag. Som namnet antyder handlar dagen om skeppets skulpturer. Kom och lär dig mer om några av skulpturerna som rymmer berättelser från en annan tid. Kanske vill du även skapa något med Vasa som inspiration? Dessutom kan du gå kluriga spår genom museet, se filmer och lära dig att spela kvarnspel. Här följer våra tips!

Vasas historia i lurarna

Upptäck Vasas historia med hjälp av vår nya audioguide för barn: Pojken och skeppet. Följ med Olof, en pojke på 1620-talet, som en dag får börja arbeta på skeppsgården där kungens nya skepp Vasa byggs. Berättelsen bygger på både historiska fakta och fantasi, och tar dig runt i museet på ungefär 35 minuter.

För barn i åldrarna 8–12 år tillsammans med en vuxen. Audioguiden är gratis och finns på svenska, finska och engelska. Du behöver en egen mobil eller surfplatta för att lyssna och gärna hörlurar. Museet har gratis wifi.

Bokstavsjakten

På sex olika platser i museet finns det gömda bokstäver eller ord. Bokstavsjakten hämtar du i informationsdisken mellan 25 februari och 5 mars. Var med och tävla genom att leta reda på de dolda bokstäverna. När du är klar lämnar du in svaret. Kanske just du vinner ett fint pris! Passar för barn från 6 år.

Spela kvarnspel

På Vasa hittades tre kvarnspel som besättningen hade packat med sig för att ha något att göra på lediga stunder. Men spelet är betydligt äldre än så och väl känt i många länder. Under lovet 25 februari - 5 mars finns kvarnspel och regler framdukade. Pröva att roa dig som båtsmän på Vasas tid! Passar från cirka 7 år.

Skulptursöndag 5 mars

Vasas skulpturer är inte bara dekoration utan rymmer flera olika mytologiska historier. Under skulptursöndagen på Vasamuseet kan du bland annat gå på skulpturjakten, skapa en fantasifull ansiktsmask och lyssna på berättelsen om Herkules. Berättelsen vänder sig till barn från 6 år och uppåt.

Alla aktiviteter ingår i entréavgiften. Läs mer om tider och bokning av biljetter till berättelsen i kalendariet.

Film hela dagen

Tre olika filmer rullar hela dagarna i filmsal 2.

  • Filmen om Vasa som berättar hela Vasas historia, från att skeppet byggdes och sjönk till bärgningen.
  • Vasagrisen som är en tecknad film om grisen Lindboms äventyr för de yngsta besökarna. 
  • Bygget av skeppet som berättar hur det gick till när Vasa byggdes.

Vasa på egen hand

För den som vill gå på egen hand finns tre olika egen-hand-material att välja mellan. Alla egen-hand-material hämtas gratis i informationsdisken.

  • Familjespåret vänder sig till barn från 6 år och tar besökarna till de mest barnvänliga platserna i museet. Spåret finns på flera olika språk bland annat svenska och finska.
  • Vasagrisens spår passar för de lite yngre barnen, fyra år och uppåt, som har sett filmen om Vasagrisen. Här kan man svara på kluriga frågor eller göra roligt pyssel.
  • Uppdrag Vasa är ett finurligt spår som fokuserar på aktivitet och, för den som vill, tävling. Besökaren kommer till sex platser i museet där det gäller att klura, mäta och gissa. Uppdrag Vasa är tänkt för barn från 8 år och uppåt.