Höstens program

Stadsmuseet och Vasamuseet bjuder in till en helkväll som avslutas med en 1600-talsinspirerad måltid serverad intill skeppet Vasa. Lär känna livet i staden, på Saltsjön och ombord med berättelser om människor, miljöer och händelser i Stockholm under Vasas tid. 

Program

Vår afton börjar på Ryssgården, som på 1600-talet var en förort precis utanför vallgraven och Stockholms försvarsmur. Här bedrevs flitig handel med seldon, piskor och lin då ryska handelsmän 1617 fått rätt att sälja varor på platsen. I Södra stadshuset fanns kämnärsrätten, häkteslokaler och krog. Hör om livet i 1600-talets Stockholm och få en inblick i bland annat arbetsvillkoren för stadens bödlar. På Stadsmuseet serveras en 1600-tals smakbit med dryck, följt av en promenad genom Gamla stan med berättelser om vindragare, borgare och roddarmadammer. Avfärd med båt från Skeppsbron för en tur i Vasas kölvatten.

Ta del av Vasas korta jungfrufärd, dramatiska förlisning, och komplicerade bärgning och hör om livet ombord, som det skulle varit, men aldrig blev. Kvällen avslutas i Vasamuseets dunkel, Vasas sista hamn, där middagsborden står uppdukade intill skeppet.

Hålltider för kvällen

17.00 Samling på Stadsmuseets gård. Musikframträdande. Museiguider och skådespelare Lena Lövdahl och Johan Theodorsson möter. Besök i Stadsmuseets 1600-talsutställning.

17.45 Historisk promenad genom Gamla stan.

18.30 Avfärd med båt från Slottsbacken för en tur i Vasas kölvatten.
Ciceron ombord är Fred Hocker, forskningsledare Vasamuseet.

19.00 Ankomst till Vasamuseets brygga.

19.30 Till bords intill skeppet. Dryck och första rätten serveras.

20.00 Fred Hocker berättar personliga favoriter om livet ombord på Vasa.

20.15 Andra rätten serveras.

21.30 Kvällen avslutas.

Kvällens meny

Förrätt

Kräftsoppa med små gäddqueneller och kräfta.

Varmrätt 

Bakad ekologisk lax med smörkokta grönsaker, morot, kålrot, rotselleri, och palsternacka. Serveras med en Rehnvinsås.

Surdegsbröd, potkäs och grisfett finns på borden.

Pris: 855 kronor per person. Både biljett och mat förbokas och betalas på vasamuseet.se. Dryck betalas på plats.

Köp biljett 

Efter bokning och betalning, kontakta Vasamuseets Restaurang för bordsplacering och dryckesbeställning via e-post:

E-post: restaurangen.vasa@smtm.se

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där.

Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Vasamuseets biljettsystem.