Höstens program

Ett kungligt bröllop med förhinder.

I november år 2021 är det 401 år sedan Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg gifte sig på Stockholms slott. Vägen dit var inte spikrak och motståndet mot förbindelsen var starkt. I mer än fyra år fick kungen kämpa för att ro äktenskapet i land.

Det kom att bli en invecklad och bitvis dramatisk historia som innehöll allt från en hemlig friarresa och utsmugglade skatter till brudens kuppliknande avfärd från sitt hemland. I händelsernas mitt fanns också två inflytelserika mödrar, vilka var och en på sitt sätt ingrep i handlingen.

Föredrag med Sofia Nestor, intendent med ansvar för Livrustkammarens samlingar vid Statens historiska museer.

Program

12.30: En kall tallrik med rätter inspirerade av bröllopsmenyn serveras i Auditorium 2. På tallriken finns strömming i dillgelé, fläskläggsterrin med grov senap, rökt skinka, rökt lax, spetskållåda med mejram, potkäs och surdegsbröd.

13.30: Föredraget startar.

Musikaliskt inslag

Hovkapellmästare vid tiden för bröllopet var Bartolomeus Schultz. Det finns en samling med instrumentala danser som han skrivit, tryckt i Berlin 1616. Kanske lät han hovmusikerna spela hans egenkomponerade och relativt nytryckta musik vid bröllopsfestligheterna 1620?

Musiken som kommer att spelas på Gustav Adolf-dagen är två par av dessa stycken, som hör ihop: Paduan och Galliard ur samlingen Newe Liebliche Paduanen und Galliarden från 1616 av Bartolomeus Schultz.

Brustna Hjärtan Barock består av:

Jana Langenbruch - Blockflöjt

Ida Meidell Blylod - Violin

Andrea Ravandoni - Viola

Monica Carlén - Viola

Stina Petersson - Cello 

 

Pris

Kall tallrik med smårätter inspirerade av bröllopet: 200 kronor.

Gustav Adolf-bakelse & kaffe: 70 kronor – köps på plats.

Ordinarie museientré: 170 kronor.

Köp biljett

Köp din biljett genom länken nedanför. Det finns ett begränsat antal platser.

Köp din biljett här (extern webbplats)

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där.

Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Vasamuseets biljettsystem.