Föredrag
Höstens program

Vasa beställdes av män, byggdes av män, seglades av män och bärgades av män. Så brukar historien om Vasa berättas. Kvällens två föredrag visar på en annan historia.

En kjol bland många byxor

När Vasa sjönk 1628 fanns inte bara den manliga besättningen ombord utan även kvinnor och barn. Historiska källor bekräftar att det på Vasas tid var tillåtet att ta med sin familj ombord, så länge man inte förväntade sig att möta fienden.

Ombord på Vasa hittades omkring 12 000 fragment av textil och läder. Det mesta kommer från kläder och skor som bars av de som var ombord eller fanns packat i kistor och tunnor.

Trots att det varit känt ända sedan utgrävningen av Vasa att det även fanns kvinnor med ombord har alla tidigare tolkningar av beklädnadsfynden antagit att fragmenten kommer från manliga dräkter. Stämmer detta verkligen?

Dräkt- och textilhistoriker Anna Silwerulv arbetar med Vasamuseets forskningsprogram Dräkt. Hör henne berätta om arbetet med ingående analyser av dräktfynden och fyndplatser kring några av skeletten ombord.

Låt det osynliga träda fram

1600-talets örlogsskepp var en övervägande manlig värld, men idag vet vi att bakom de manliga attributen gömde sig också ett antal kvinnor. Hur såg livet ut för dessa ”sjömän”? Vilka var kvinnorna som valde ett liv till sjöss med en annan identitet?

Caroline Edman, tidigare guide på Vasamuseet, berättar om kvinno- och mansrollen till havs under 1600- och 1700-talen.

Damkören Discordia framför sånger under kvällen.

Från klockan 17.15 är det mingel i museet och wraps och dryck serveras till dig som förbeställt mat. Både entrébiljett och wraps förbokas och betalas på vasamuseet.se. Dryck betalas på plats.

Köp biljett

Köp din biljett genom länken nedanför.

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där.

Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Vasamuseets biljettsystem.