" "
Föredrag
Vårens program

Om hur den unga drottning Kristina fostrades in i en manlig monarkroll. 
Dessutom en uppvisning i historisk fäktning!

Gustav II Adolf, Kristinas far, hade bestämt att dottern i allt skulle uppfostras som en prins – förutom att hon som kvinna väntades uppträda blygsamt och ärbart. En ambitiös studieplan lades upp för Kristinas undervisning och det var en välutbildad drottning som 1644 trädde in i rollen som kung. Föredrag med Karin Tegenborg Falkdalen, doktor i idéhistoria.

Det finns stor anledning att tro att den blivande drottningen tränades både i långsvärd, värja och rapirfäktning. Patrik Jarenius från svenska HEMA-förbundet berättar om fäktning på 1600-talet och fyra fäktare på plats visar historisk fäktning.

Kvällens program

18.00 Programansvarig Siri Beer Boman hälsar välkommen.

18.05 Drottning Kristina – fostrad till kung, föredrag med Karin Tegenborg Falkdalen.

18.45 Paus med wrap och ett glas bubbel - förbokas nedan.

19.05 Fäktning på 1600-talet. Patrik Jarenius berättar och visar bilder; varvas med fäktning på plats.

19.40 Kvällens program avslutas.

Biljetter till Maria Eleonora-dagen

Du bokar och betalar din biljett och din wrap nedan. Den som inte önskar wrap bokar och betalar enbart biljett till programmet. När du kommer till museet visar du upp din biljett i kassan, den gäller både som entrébiljett och biljett till programmet.

Obs! Vänligen observera att det inte går att köpa mat i efterhand, du bokar både din biljett till evenemanget och din mat vid samma tillfälle. Dryck väljs och betalas på plats. Förtäring går endast att köpa fram till klockan 15.00 dagen innan programmet äger rum.

Biljetterna till Maria Eleonora-dagen är slutsålda.