April, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill... Sedvänjan att luras och spela varandra ett spratt på vårkanten har funnits ända sedan Vasas tid. Skeppets historia innehåller en hel del komiska inslag, varför Vasamuseet uppmärksammar första april med flera aktiviteter – alla med glimten i ögat. Den 1 april kan du gå med på en annorlunda visning om och med konstigheter och myter kring Vasa. Missa inte tävlingen Finn fem fel och se SVT:s legendariska aprilskämt från 1960-talet med reportern Olle Björklund och dykarbasen Per Edvin Fälting om Vasa-fynd.

 

Om visningen: April, april

Följ med på en annorlunda visning om skeppet Vasa och Vasamuseet där du får reda på saker som kan verka för besynnerliga för att vara sanna. Vid varje stopp under turen kommer guiden att berätta om underligheter och mytbildningar som finns kring skeppet, varav vissa är sanna och andra inte.
Det lustiga är att de allra flesta konstigheterna kring Vasa faktiskt är på riktigt. Några exempel som är helt sanna är att den stora kajutan på skeppet är byggd som en synvilla, en låda med en avancerat kodlås som hittades på skeppet gömde en minst sagt förvånande skatt och att ett av världens bästa studentskämt utfördes i samband med Vasas bärgning …

Men vissa fakta som guiden kommer att nämna är inte sanna… Så om hör något under turen som inte stämmer eller som låter osannolikt synar du guiden genom att säga ”april, april”. Visningen riktar sig till allmänheten och barn i skolåldern är välkomna att delta.

Visningarna ingår i entrépriset men förboka gärna biljett för att vara garanterad plats.

Biljett

Köp din biljett via länken nedanför. 

Köp biljett här (extern webbplats)

Efter genomfört köp skickas bekräftelsemejl från Nortic till angiven e-postadress, men det finns risk att det hamnar i skräpmejlen så titta efter där.

Om du har problem att använda biljettköpstjänsten, kontakta Nortic som tillhandahåller Vasamuseets biljettsystem.

Nortics kundsupport (extern webbplats)