Historien om Vasa är kantad av teknik. När Vasamuseet arrangerar tekniksöndag får du bekanta dig mer med spännande, tekniska aspekter av skeppets långa liv.

 

När Vasa byggdes krävdes en mängd olika tekniker. Till exempel handlade det om att hantera tunga ekstockar till skrovet, smida ankare på över ett ton och få den över 50 meter höga riggen på plats. På 1960-talet när skeppet bärgades användes stort tekniskt kunnande. I dag finns det stora tekniska utmaningar för att bevara Vasa och kunna trygga skeppets framtid med minsta möjliga påverkan.

Kom och lyssna till museets experter som berättar om Vasas nya stödkonstruktion och det dagliga arbetet med bevarandet av skeppet. Passa på att vara med i någon av de tekniska prova-på-stationerna som är spännande för både vuxna och barn.

Under tekniksöndag bjuds det på 20 minuters presentationer på plan 2. Presentationerna ingår i entréavgiften och du behöver inte boka plats. 

Tid

Presentation

Föredragshållare

12.00

Stötta Vasa – arbetet med att rädda skeppet för framtiden

Magnus Olofsson

12.30

Vasa i 3D och i VASABAS

Håkan Thorén

13.00

Den dränkbara pumpens roll vid bärgningen av Vasa

Niklas Börjesson

14.00

Stötta Vasa – arbetet med att rädda skeppet för framtiden

Magnus Olofsson

14.30

Vasa i 3D och i VASABAS

Håkan Thorén

15.00

Den dränkbara pumpens roll vid bärgningen av Vasa

Niklas Börjesson

Teknikstationer

Runt om i museet kommer det att finnas stationer och prova-på aktiviteter för alla åldrar.  Där kan man lära sig mer om och testa olika teknik både från 1600-talet fram till idag. Se och få möjlighet att fråga frågor om Vasas tekniska lösningar. Lär dig mer om vilka smarta lösningar det fanns för att enkelt styra det enorma skeppet, flytta de tunga kanonerna, bärga skeppet eller koka ärtsoppa även vid segling? Prova-på-stationerna har öppet kl.12-16.