Utställningen Bärgningen berättar händelseförloppet från att Vasa åter lokaliserades av Anders Franzén 1956 till att hon bröt vattenytan 1961.
Här kan du se Anders Franzéns egenhändigt konstruerade propplod visas i utställningen tillsammans med annat material som vägledde honom i sökandet efter Vasa. Dykardräkten i utställningen visar också hur dykarna, ledda av dykarbasen Per Edvin Fälting, såg ut under arbetet med bärningen på 50- och 60-talet. Dräkten vägde med tillbehör närmare 100 kilo vid dyktillfällena.
Dioramat i utställningen visar en bit av Vasas skrovsida så som det låg i mörkret på botten nedsänkt i dyn. Ljuset från ovan lyser upp en dykare, i arbete med att gräva ut en av sex tunnlar under skeppet. Genom dessa tunnlar drog man sedan stålkablar som var fästa i de två bärgningsfartygen, Oden och Frigg. Se bärgningsförloppet illustrerat i en modellserie i de tre glasmontrarna i utställningen; vraket på botten, det första lyftet 1959 och den slutliga bärgningen 1961. När Vasa bröt vattenytan kl.09.03 den 24 april 1961 var det inför rullande internationella tv-kameror.