Välkommen till Vasamuseets trädgård. Här odlas allt från kryddor och örter som användes i köket på 1600-talet till växter som användes för materialtillverkning och läkekonst, som alla spelar en roll i historien om Vasa. Vandra fritt bland trädgårdens kvarter och njut av den rika floran. 

Under 1600-talet var trädgården en plats för själslig vila och rekreation. Men odlingarna i trädgården hade även en praktisk roll i samhället, inte minst för flottan. Förutom ätbara växter som kål, ärtor och olika rötter, tillverkades seglen av lin och ölet bryggdes på humle. Även färgen, som hade stort symboliskt värde och prydde Skeppet Vasa, kom från växtriket.

Viktigast av allt var dock växternas medicinala funktion. I flottan var inte striden det som besättningen fruktade mest, utan sjukdomarna. I Vasamuseets trädgård finner du flera växter som odlades för dess läkande egenskaper, Malva, Johannesört och Kvannerot är några exempel.   

Visste du att?

  • Lövgången i trädgården påminner om den som Gustav II Adolf lät anlägga på Djurgården i början 1620-talet och knyter an till tidens trädgårdsmode. För att lyfta fram lövgångens anknytning till skeppet är långsidans ingångsbågar infällda skulpturkopior av balusterdockan på Vasa.
  • Buxbommen kommer ifrån Vrams-Gunnarstorp i Skåne. Där har man sticklingsförökat buxbom från 1650-talet - den äldsta buxbom som finns i Sverige. Buxbom var fortfarande en raritet på 1620-talet. Senare blev den mycket använd i formklippta häckbroderier vid slott och herresäten. Gustav II Adolf lät sända hem buxbomplantor, när han befann sig i fält i norra Tyskland 1630.
  • I Vasas trädgård används inga kemiska bekämpningsmedel. Det är en giftfri odling med växter som har bra motståndskraft, exempelvis tagetes, för att slippa växtsjukdomar och ohyra.
  • Vasamuseets butik säljer ekologiska fröer med koppling till Vasas tid.

Hitta hit

Trädgården ligger på sluttningen nedanför Galärvarvskyrkogården alldeles intill museets. Ett besök i trädgården är gratis och den går att besöka året om.