Foto: Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM. CC-BY.
Vasamuseets höjdpunkter
För dig som har ont om tid föreslår vi några höjdpunkter som du hinner med att se på en timmes besök. Självklart ska du börja med att se själva skeppet Vasa, museets huvudattraktion. Här följer några höjdpunkter du också kan hinna med under ditt besök på Vasamuseet:
Scrolla ner
Foto: Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM. CC-BY.
Modellen av Vasa - entréplan
Vilken färgprakt! Efter omfattande forskning vet man nu principerna för måleriet på Vasas tid vilket gör det möjligt att ge en trolig tolkning av hur Vasa såg ut. Tiondelsmodellen pryds av drygt 500 skulpturer.
Scrolla ner
Fortsätt resan till Galjonsfiguren - entréplan
Foto: Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM. CC-BY.
Galjonsfiguren - entréplan
Vasa galjonsfigur är ett tre meter långt lejon och håller Vasaättens vapensköld i sina framtassar. Det så kallade Folkungalejonet var ända sedan medeltiden en symbol för den svenska kungamakten.
Scrolla ner
Fortsätt resan till Hur bärgades Vasa? - entréplan
Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM. CC-BY
Vasa sjunker förlisningsmodell - entréplan
Vasa hann bara segla 1300 meter innan kastvindar gjorde så att hon fick slagsida och vatten började forsa in genom de öppna kanonportarna. Omkring 200 personer fanns ombord. Av dessa omkom ett trettiotal.
Scrolla ner
Fortsätt resan till Se Vasas kanoner - plan fem
Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM. CC-BY
Livet ombord genomskärningsmodell - plan fem
450 personer. 800 kvadratmeter. För besättningen på Vasa skulle trångboddheten varit stor. Mellan kanonerna i dunklet på övre och undre batteridäck var tanken att man skulle sova, äta och försöka fördriva tiden när man var ledig. För många var det dessutom arbetsplats.
Scrolla ner
Fortsätt resan till Vasas akterspegel - plan sex
Vasas akterspegel - plan sex
Här ärVasas rikt utsmyckade akterspegel. Titta lite extra efter de två änglabarnen. De håller i ätten Vasas vapensköld. Det kan liknas vid skeppets namnskylt och berättar om kungaätten. Vase är ett äldre namn för sädeskärve och det är just en kärve som syns på vapenskölden.
Scrolla ner
Fortsätt resan till Vasa i framtiden - plan två
Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM. CC-BY
Vasa i framtiden - plan två
Här berättar vi om arbetet med att bevara Vasa. Under de 333 åren i det smutsiga vattnet i Stockholms ström attackerades Vasa av bakterier och rost, som spreds in i skrovet. I kombination med flera andra faktorer satte detta igång en nedbrytning av Vasas trä. Idag bedriver vi världsledande forskning för att motverka nedbrytningsprocesserna. Och med tanke på åldern får vi säga att Vasa är i imponerande form. Vår målsättning är att bevara Vasa i tusen år.
Till toppen
Senast uppdaterad 2022-05-31