Nyheter

Höstens program på Vasa

18 september 2017 08:09

Vasamuseet fortsätter programsatsningen med att berätta spännande historier med anknytning till skeppet Vasa ur nya perspektiv. Ett tema under hela 2017 är att undersöka de fem nationella minoriteternas eventuella koppling till skeppets historia.

Läs mer

Vasamuseets rekordsommar

07 september 2017 14:09

Det har varit en supersommar för Vasamuseet! Hela 750 355 personer valde att besöka museet sommaren 2017 – vilket är rekordsiffror. Månadsrekorden har avlöst varandra och även det förra dagsrekordet har toppats. 

Läs mer

Kvinnorna - alltid närvarande, sällan sedda

22 maj 2017 08:05

Tisdagen den 23 maj öppnar en ny utställning på Vasamuseet: Kvinnorna - alltid närvarande, sällan sedda. Genom fyra kvinnor som fanns kring skeppet Vasa, visar utställningen att kvinnor under 1600-talet hade mer makt och inflytande och större handlingsutrymme än vad till exempel lagtexter och andra rättsdokument antyder.

Utställningen handlar om att 1600-talets kvinnor hade stor betydelse, men i mångt och mycket har försvunnit i vår historieskrivning.

Kvinnorna är en utställning som fördjupar kunskaperna – om historia, 1600-talets samhälle och om Vasa. Här får besökaren upptäcka att vår historia inte alltid ser ut som det vi ofta föreställer oss, lärt oss, säger Lisa Månsson, museichef.

Kvinnorna fanns i princip i alla yrken och på alla arenor – de fattade beslut, var bönder, lärare, smeder, drev affärsverksamheter och så vidare. Men i historieskrivningen ser vi väldigt lite av det. Kvinnorna har försvunnit …

Ett exempel från Vasa är att skeppsbyggmästare Hybertssons hustru Margareta Nilsdotter drev skeppsgården vidare efter makens död 1627 och såg till att Vasa byggdes färdigt. Hon var därmed chef över en av Sveriges största arbetsplatser på den tiden.

– Med Kvinnorna visar Vasamuseet också hur vi går tillbaka till våra samlingar och källmaterial och letar efter nya perspektiv och berättelser. Utställningen är extra intressant eftersom forskarna presenterar nya rön kring arbetet med Vasa, säger Lisa Månsson och fortsätter:

– Det fanns många kvinnor kring Vasa. Nu träder de fram. Det här är ett viktigt steg för att lyfta kvinnorna kring Vasa och låta dem få en mer rättvisande närvaro på museet. På så sätt kan vi visa en sannare bild av skeppet Vasa och hennes samtid.

Se och använd gärna den här korta filmen om utställningen: bit.ly/kvinnornakringvasa

Följ gärna Vasamuseet och utställningen Kvinnorna på Instagram, Facebook och Twitter: #kvinnornakringvasa #vasamuseet

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna: Catrin Rising, kommunikatör Telefon: 08-519 558 47, 0731- 43 16 10 E-post: catrin.rising@maritima.se Martina Siegrist Larsson, informatör Telefon: 08-519 548 45 E-post: martina.siegrist.larsson@maritima.se

Läs mer

Fira påsk med skelett och hampa på Vasamuseet

31 mars 2017 09:03

Bärga en kanon, utforska skelett och häng med grisen Lindbom ut på havet. Påsklovet på Vasamuseet pågår mellan 8 och 21april och varje dag finns spännande aktiviteter för skollediga barn.

Läs mer

March for Science

30 mars 2017 07:03

Statens maritima museer stödjer March for Science den 22 april – en manifestation för forskning och vetenskap. Lisa Månsson, museichef för Vasamuseet och enhetschef Fredrik Svanberg kommer att gå med i marschen i Stockholm.

Läs mer

Vasas nya bultar del av utställning om järnets historia

22 mars 2017 12:03

Ombord på skeppet Vasa överlämnas idag en bult, tillverkad för Vasa av Sandvik, till Länsmuseet Gävleborg. Bulten ska bli del av en utställning om järnets historia.

Läs mer

Segla ett skepp – nytt äventyr på Vasamuseet

27 februari 2017 09:02

Den 27 februari öppnar ett nytt interaktivt äventyr på Vasamuseet: Segla ett skepp. Ett spel som kombinerar analog och digital interaktivitet och uppmanar till samarbete. Med hjälp av varandra, kunskaper och metoder från 1600-talet ska barn som antar utmaningen få ett datoranimerat skepp att segla.

Läs mer