
Nya fynd i Vasagropen – kan vara delar från skeppet Vasa
14 maj 2025
Mer än 60 år efter att skeppet Vasa bärgades fortsätter sökandet efter skeppets delar som fortfarande saknas. Nu har nya fynd gjorts på platsen där skeppet sjönk 10 augusti 1628.
14 maj 2025
Mer än 60 år efter att skeppet Vasa bärgades fortsätter sökandet efter skeppets delar som fortfarande saknas. Nu har nya fynd gjorts på platsen där skeppet sjönk 10 augusti 1628.
10 februari 2025
Vasamuseet och vårt systermuseum Vrak samarbetar med poddcasten Folkets Historia för att berätta om spännande historier under ytan.
20 november 2023
Nu lanseras Vasa II, den andra volymen i en vetenskaplig bokserie om skeppet Vasa. Boken handlar om Vasa som ett seglande skepp, hur skeppet riggades och seglades. Och kollerstocken som styrsystem får återupprättat rykte.
31 oktober 2023
I februari öppnar utställningen Brickwrecks på Vasamuseet. Brickwrecks innehåller modeller i LEGO® som ger liv åt åtta världskända skeppsbrott, däribland Vasa. I utställningen kan besökare sänka Vasa, prova på olika arkeologiska metoder och såklart bygga med LEGO®.
21 september 2023
I dagarna har en fransk storsatsning premiär: en dokumentär om skeppet Vasa och om Vasamuseets forskning. Här i Sverige sänds den i SVT och har fått namnet Vasaskeppets hemligheter.
04 april 2023
När Vasa sjönk följde omkring 30 personer skeppet i djupet. Forskarteam har analyserat kvarlevorna efter människorna som fanns ombord på skeppet och gjort en spännande upptäckt: Skelettet G, som tidigare antagits vara en man, var en kvinna.
25 oktober 2022
Gustaf II Adolf beställde flera skepp till sin flotta. Ett av dem var Vasa, ett annat var skeppet Äpplet som nu återfunnits utanför Vaxholm i Stockholm.
24 maj 2022
Under maj månad har Vasas skeppstimmermän lossat plankor från skeppets däck. Syftet är att göra plats för den nya ställningen som ska stötta skeppet.
10 maj 2021
Onsdagen den 19 maj öppnar Vasamuseet för besökare igen - efter att ha varit stängt i 200 dagar. Öppningen sker på ett ansvarsfullt och tryggt sätt. Besökarna är välkomna att komma nära skeppet Vasa och samtidigt hålla avstånd till varandra - en Vasakanonlängd är lagom.
01 februari 2021
Ett projekt kring hur vanligt folk klädde sig under det tidiga 1600-talet drivs på Vasamuseet och kommer att ge ny kunskap både om hur kläderna såg ut och hur de tillverkats. Projektet har nyligen beviljats forskningsstöd från Riksantikvarieämbetet.
Vänligen
acceptera cookiesför Inställningar, Statistik och Marknadsföring och ladda om sidan för att kunna använda Frågor & svar.