Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

 

Vasakvällen

Söndagen 1 september 2018 klockan 18.00 inleder vi hösten med vår årliga Vasakväll.  Fil dr Anna Maria Forssberg (forskare på Vasamuseet och tidigare 1:e intendent på Armémuseum) berättar om Från släktfejd till syndaflod. Svensk-polska relationer under 1600-talet". Under kvällen äter vi även en macka med polska smaker tillsammans och släcker törsten med Wreckage beer.

Anmälan skickas (senast den 16/8) till foreningen.vasa@smtm.se eller 08-519 558 85. Priset är 150 kr/person. (betalning senast 19/8 till Plusgiro 162-8).

Medlemsresa till Gdansk, Polen

Den 5-8 september 2019 reser vi till den vackra Östersjöstaden, där namn som Hevelius, Fahrenheit, Schopenhauer och Lech Walesa visar hur Gdansk stått i centrum för flera vändpunkter i Polens historia. Staden är känd för sina stora personligheter och stormiga historia och är rik på imponerande byggnader som rådhus, kyrkor, borgarhus och stadsportar. Vi besöker Marinmuseets fyra filiarler; Hamnkranen, fartyget Soldek, museet på ön Olowianka, segelfartyget Dar Pomorza och gör en heldagsutflykt till Malbork och Frombork. Vänföreningens medlemsresor brukar bli väldigt trevliga och är mycket uppskattade av de medlemmar som tagit chansen. Ta gärna med en vän (som blir medlem), en partner eller res själv. Man känner sig inte ensam när Vasamuseets vänner reser tillsammans!

Anmälan görs till Niklas Nilsson BK Travel Solutions AB 040-60 60 220 eller info@bktravelsolutions.se. Kontakta resebyrån eller vänföreningen för närmare program och pris. Inbjudan har skickats ut till alla medlemmar tillsammans med förlängning av medlemskapet. Sista anmälningsdatum 22 mars 2019. Först till kvarn!

En natt på museet - övernattning för barn mellan 10 och 14 år

Den 12-13 oktober 2019 är det dags för övernattning för vänföreningens juniorer mot en mindre kostnad - 195,-/barn (vänföreningen subventionerar det mesta). Aktiviteten är föräldrafri, så att barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum, med nya vänner.

En museipedagog håller en specialvisning. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaningsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord, ute i museet. Samling på museet kl 18 den 12/10 och föräldrarna kan hämta barnen igen kl 08.15 den 13/10.

Denna kväll blir ett minne för livet!

Gå ombord på Vasa

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång och datum för 2019 här:

Anmälan ombordgång: foreningen.vasa@smtm.se eller 08-519 558 85. Exakt tid för ombordgången skickas i en bekräftelse ett par veckor innan.

Brädspel

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar i fartygshallen. Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på http://www.vasamuseet.se/sv/Om/Vasamuseets-vanner/Bradspelsvannerna/Spel/ . Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde lördagen-söndagen den 23-24 november 2019, i Auditorium 2.