Här presenteras årets medlemsprogram, allteftersom det bokas in.

Sen kväll på museet

Lördag den 14 april, klockan 18.00
En sen medlemskväll för vuxna med möjlighet att övernatta för de som önskar. Forskarstudenterna Isolde Green Jungstedt och Sara Wisén, från Stockholms universitet, presenterar sitt arbete med att studera skeletten från Vasa. De går in på den osteologiska processen och det postmortala ödet.

Under kvällen äter vi en gemensam middag akter om Vasa. Efteråt får vi specialvisningar som inte brukar erbjudas besökarna dagtid. Vi räknar med att vara klara cirkaa 23.00 beroende på antalet deltagare, eftersom gruppernas storlek är begränsad med tanke på de lokaler vi vistas i.

Ni kan välja två av följande specialvisningar: 
1. Museet från källare till tak. Arkitekturvisning av guideansvarige Peter Rydebjörk.
2. Personliga ägodelar funna ombord. Magasinsvisning i källaren av intendenterna Irene Lindblom och Kristin Ytterborg. 
3. Skeletten under lupp. Visning av forskarstudenterna Isolde Green Jungstedt och Sara Wisén, i utställningen Ansikte mot ansikte och Livet ombord.

Det var ett par år sedan sist, men nu öppnar vi även för möjligheten att avsluta kvällen med att övernatta på museet en natt. Det är en alldeles speciell känsla att vandra i ett halvdunkelt museum när alla andra gått för dagen ... Dutar själv med dig madrass och sovsäck. Morhonen därpå serveras frukost i restaurangen  därefter hemfärd.

Pris: 350 kronor för hela kvällen inklusive föredrag, visningar, middag, välkomstdrink, kaffe och kaka. Tillägg för övernattning, inklusive frukost: 250 kronor.
Aktiviteten sponsras av vänföreningen, vilket innebär att deltagaravgifterna är rejält subventionerade. Övernattningen är frivillig och måste förbokas vid anmälan till Sen kväll på museet.

Anmälan görs per telefon till 08-519 558 85 eller per e-post till  foreningen.vasa@maritima.se.


Vasamuseets vänners pris

Den 24 april 2018, kl 18, samma datum som Vasa bröt vattenytan vid bärgningen 1961, delar vi ut Vasamuseets vänners pris 2018. Priskommittén under ledning av Vasamuseets chef, Lisa Månsson, föreslår några kandidater och styrelsen väljer sedan en vinnare som får priset denna kväll. Förutom prisceremonin anordnas också en specialaktivitet för medlemmarna denna kväll. Mer information kommer under våren.

Anmälan skickas till foreningen.vasa@maritima.se.

Utflykt till Museum Gustavianum -
"Forskning & Vetenskap på 1600-talet"

Lördag 5 maj 2018, kl 9.30 - 16.45 tar vi en gemensam buss till Uppsala och Museum Gustavianum. Reseledare från resebyrån medföljer. Inträde, visning och transport ingår i priset om 595 kronor/person. Om man vill kan man delta i en gemensam lunch, mot tillägg. Emma Hocker, konservator på Museum Gustavianum (och tidigare på Vasamuseet) välkomnar oss och ger oss en unik inblick i yrket som konservator. Vi ser även Augsburgska konstskåpet som är ett kuriosakabinett som tillhörde Gustav II Adolf och är Uppsala universitets dyrbaraste konstföremål. Dessutom ser vi den Anatomiska teatern som var nyskapande i sin utformning på sin tid.

Anmälan till Niklas Nilsson, BK Travel Solutions  per telefon 040-60 60 220 eller e-post: info@bktravelsolutions.se.

Vasakvällen

Den 2 september 2018 klockan 18.00 inleder vi hösten med vår årliga Vasakväll.
Mer detaljerat program kommer läggas upp här när det är klart.

Anmälan skickas till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. 
Vänföreningen sponsrar en stor del av den egentliga kostnaden. Men det kommer bli en deltagaravgift - vi återkommer när programmet är klart.

Medlemsresa till Oslo

7-9 september 2018 reser vi till Oslo i grannlandet Norge! Det blir två öernattningar på Comfort Hotel Börsparken 3 *** i centralt läge. Vi gör stadsrundtur i Oslo inkl Tjuvholmen, Aker Brygge samt visning av Operahuset. Följande museer besöks: Vikingskipshuset, Frammuseet, Kon-Tiki-museet, Norskt Maritimt Museum och Fästningen Oscarsborg. Tre luncher inkl måltidsdryck ingår. Kunnig reseledare från resebyrån följer med samt ett känt ansikte från museet, fd museichef i många år, Klas Helmerson, medföljer som vår ciceron.

Anmälan görs till Niklas Nilsson BK Travel Solutions AB 040-60 60 220 eller info@bktravelsolutions.se. Kontakta resebyrån eller vänföreningen för närmare program och pris. Inbjudan har skickats ut till alla medlemmar tillsammans med förlängning av medlemskapet. Sista anmälningsdatum 20 mars 2018. Först till kvarn!

En natt på museet - övernattning för barn mellan 10 och 14 år

Den 13-14 oktober 2018 är det dags för övernattning för vänföreningens juniorer mot en mindre kostnad - prel 195,-/barn (vänföreningen subventionerar det mesta). Aktiviteten är föräldrafri, så att barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum, med nya vänner.

En av museipedagogerna håller en specialvisning. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaninsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord. Samling på museet kl 18 den 13/10 och föräldrarna kan hämta barnen igen kl 08.15 den 14/10.

Denna kväll blir ett minne för livet!

Gå ombord på Vasa

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång och datum för 2018 här:

Anmälan ombordgång: foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Exakt tid för ombordgången skickas i en bekräftelse ett par veckor innan.

Brädspel

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar i fartygshallen. Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på http://www.vasamuseet.se/sv/Om/Vasamuseets-vanner/Bradspelsvannerna/Spel/ . Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde lördagen-söndagen den 24-25 november 2018, i Auditorium 2.