Här presenteras årets medlemsprogram, allteftersom det bokas in.

Vasakvällen

Den 2 september 2018 klockan 18.00 inleder vi hösten med vår årliga Vasakväll. I år träffar vi historikern, och Polenkännaren, Arthur Sehn. Han berättar om det Polsk-litauiska samväldet under Vasaätten och dess relationer med Sverige. En berättelse om dynastiska förbindelser med Sverige, brytning mellan Sigismund och Hertig Karl (IX) samt svenska krig mot (eller i) Samväldet: Karl IX, Gustav II Adolfs polska krig, på andra sidan Östersjön. Vi tittar närmare på regionen kring Gdansk/Danzig och den magnifika korsriddarborgen i Malbork/Marienburg. Tips: Vi hoppas även att nästa år erbjuda en medlemsresa till Gdansk och Malbork, så det här blir en fin inledning för de som är intresserade att följa med dit!

Anmälan skickas (senast den 17/8) till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Priset är 150 kr/person och då ingår det föreläsning, 2 glas vin och snittar (betalning senast 20/8 till Plusgiro 162-8).

Medlemsresa till Oslo

7-9 september 2018 reser vi till Oslo i grannlandet Norge! Det blir två öernattningar på Comfort Hotel Börsparken 3 *** i centralt läge. Vi gör stadsrundtur i Oslo inkl Tjuvholmen, Aker Brygge samt visning av Operahuset. Följande museer besöks: Vikingskipshuset, Frammuseet, Kon-Tiki-museet, Norskt Maritimt Museum och Fästningen Oscarsborg. Tre luncher inkl måltidsdryck ingår. Kunnig reseledare från resebyrån följer med samt ett känt ansikte från museet, fd museichef i många år, Klas Helmerson, medföljer som vår ciceron.

Anmälan görs till Niklas Nilsson BK Travel Solutions AB 040-60 60 220 eller info@bktravelsolutions.se. Kontakta resebyrån eller vänföreningen för närmare program och pris. Inbjudan har skickats ut till alla medlemmar tillsammans med förlängning av medlemskapet. Sista anmälningsdatum 20 mars 2018. Först till kvarn!

En natt på museet - övernattning för barn mellan 10 och 14 år

Den 13-14 oktober 2018 är det dags för övernattning för vänföreningens juniorer mot en mindre kostnad - prel 195,-/barn (vänföreningen subventionerar det mesta). Aktiviteten är föräldrafri, så att barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum, med nya vänner.

En av museipedagogerna håller en specialvisning. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaningsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord. Samling på museet kl 18 den 13/10 och föräldrarna kan hämta barnen igen kl 08.15 den 14/10.

Denna kväll blir ett minne för livet!

Gå ombord på Vasa

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång och datum för 2018 här:

Anmälan ombordgång: foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Exakt tid för ombordgången skickas i en bekräftelse ett par veckor innan.

Brädspel

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar i fartygshallen. Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på http://www.vasamuseet.se/sv/Om/Vasamuseets-vanner/Bradspelsvannerna/Spel/ . Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde lördagen-söndagen den 24-25 november 2018, i Auditorium 2.