Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

Årsmöte

Tisdagen den 5 mars 2019 klockan 17 bjuder vänföreningen på middag (soppa) och därefter blir det årsmöte kl 18. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar får vi även höra hur 2018 års resestipendiater nyttjade sina stipendier. Vi presenterar även 2019 års stipendiater. Dessutom kommer museets sakkunnige, Magnus Olofsson, berätta för oss om projektet Stötta Vasa. Museet börjar snart bygga nya stöttan för Vasa.

Anmälan till middagen innan årsmötet skickas (senast den 25/2) till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. 

Vasakalaset

Lördagen 16 mars 2019 klockan 13 är det dags för Vasakalas för våra yngsta juniorer (familjer med familjemedlemskap eller juniormedlemskap). Det blir som vanligt en rolig aktivitet med en museipedagog, kalasfika och fiskdamm. Pyssel med pärlor för de som så önskar, alternativt knopar och sjömaningsarbete med rep och tjärad märling.

Anmälan skickas (senast den 7/3) till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Aktiviteten är kostnadsfri.


Sen kväll på museet

Lördagen den 6 april, kl 18 - 23.30, blir det medlemskväll för vuxna. Vi äter en gemensam middag akter om Vasa och därefter blir det föreläsning av Henrik Arnstad, kapten vid Stockholms långbågs-fänika. Ämnet är Den engelska långbågen: Medeltida militärt bågskytte till lands och till sjöss. Den engelska långbågen utvecklades till ett av medeltidens "supervapen", via den engelska arméns imponerande segrar vid exempelvis Crécy 1346 och Agincourt 1415. Mindre uppmärksammat är vapnets funktion i maritim krigföring, trots att källmaterial och arkeologiska fynd visar på dess betydelse. Även i nordiska farvatten.

Efter föredraget blir det specialvisningar. Välj två av fyra olika visningar:

1. ”Vestis virum reddit eller Kläderna gör mannen”. Visning av dräktfynd från Vasa av forskningsassistenten Anna Silwerulv, tillsammans med forskningsledaren Fred Hocker.

2. ”Museet från källare till tak”. En populär visning i repris av Vasamuseets arkitektur, av guideansvarige Peter Rydebjörk, som visar oss ända ner under pontonen där Vasa ligger – och om vädret är rätt även ända upp och ut på taket.

3. ”Krigspropaganda” där Petter Ljunggren, pedagog på Vasamuseet, berättar om tidens krigspropaganda när Gustav II Adolf gick in i trettioåriga kriget. Han avslutar med en visning av skeppets skulpturer där propaganda återfinns både i val av motiv och utformning.

4. ”Under däck” – en av museets pedagoger visar oss in i ett av de pedagogiska rummen på museet dit barnfamiljer oftast bara kommer. Vi lär oss mer om besättningens liv ombord.

Sen kväll på museet sponsras i likhet med tidigare år delvis av vänföreningen men trots det måste en deltagaravgift tas ut. Mer information kommer under våren, så håll utkik.

Anmälan skickas (senast den 25/3) till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. 

Utdelning av Vasamuseets vänners pris

Den 24 april, kl 18 – ca 20, samma datum som Vasa bröt vattenytan vid bärgningen 1961, delar vi ut Vasamuseets Vänners Pris 2019. Priskommittén, under ledning av Vasamuseets chef, Lisa Månsson, håller sedan en tid tillbaka på med utvärdering av de olika kandidaterna. Beroende på vem som vinner priset så ordnas någon aktivitet i anslutning till prisceremonin. Håll ögonen på hemsidan för mer information i vår!

Anmälan skickas (senast den 15/4) till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Aktiviteten är kostnadsfri.

Utflykt till Grönsöö slott

Den 4 maj, kl 9.30 - ca 16.45 gör vi en bussutflykt till Grönsöö slott. Grönsöö slott byggdes 1607-11 av riksrådet Johan Skytte som blev lärare till Gustav II Adolf. Grönsöö ligger 25 km söder om Enköping vid Mälarens norra strand.

Anmälan skickas (senast den 1 mars 2019) till niklas.nilsson@bktravelsolutions.se eller ring på tel 040-60 60 226. Pris: 735 kr per person. Då ingår resa i helturistbuss Stockholm - Grönsöö slott t/r. Entre och guidat besök på Grönsöö slott. Entré slottspark, inkl utställningen "Vardagsbestyr på Grönsöö" och Grönsöö konstutställning. Lunch i Brännvinsbränneriet bestående av gravlax med hovmästarsallad, grönsallad, smör och bröd, lättöl eller vatten, kaffe och liten kaka. Reseledare från BK Travel Solutions. Kontakta BK Travel Solutions eller vänföreningen för att få programmet med alla detaljer (som har skickats till medlemmarna i nov 2018).

Vasakvällen

Söndagen 1 september 2018 klockan 18.00 inleder vi hösten med vår årliga Vasakväll. Programmet är ännu inte bestämt. Information kommer innan sommaren.

Anmälan skickas (senast den 16/8) till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Priset beslutas när programmet är klart (betalning senast 19/8 till Plusgiro 162-8).

Medlemsresa till Gdansk, Polen

Den 5-8 september 2019 reser vi till den vackra Östersjöstaden, där namn som Hevelius, Fahrenheit, Schopenhauer och Lech Walesa visar hur Gdansk stått i centrum för flera vändpunkter i Polens historia. Staden är känd för sina stora personligheter och stormiga historia och är rik på imponerande byggnader som rådhus, kyrkor, borgarhus och stadsportar. Vi besöker Marinmuseets fyra filiarler; Hamnkranen, fartyget Soldek, museet på ön Olowianka, segelfartyget Dar Pomorza och gör en heldagsutflykt till Malbork och Frombork. Vänföreningens medlemsresor brukar bli väldigt trevliga och är mycket uppskattade av de medlemmar som tagit chansen. Ta gärna med en vän (som blir medlem), en partner eller res själv. Man känner sig inte ensam när Vasamuseets vänner reser tillsammans!

Anmälan görs till Niklas Nilsson BK Travel Solutions AB 040-60 60 220 eller info@bktravelsolutions.se. Kontakta resebyrån eller vänföreningen för närmare program och pris. Inbjudan har skickats ut till alla medlemmar tillsammans med förlängning av medlemskapet. Sista anmälningsdatum 22 mars 2019. Först till kvarn!

En natt på museet - övernattning för barn mellan 10 och 14 år

Den 12-13 oktober 2019 är det dags för övernattning för vänföreningens juniorer mot en mindre kostnad - prel 195,-/barn (vänföreningen subventionerar det mesta). Aktiviteten är föräldrafri, så att barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum, med nya vänner.

En av museipedagogerna håller en specialvisning. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaningsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord, ute i museet. Samling på museet kl 18 den 12/10 och föräldrarna kan hämta barnen igen kl 08.15 den 13/10.

Denna kväll blir ett minne för livet!

Gå ombord på Vasa

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång och datum för 2019 här:

Anmälan ombordgång: foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Exakt tid för ombordgången skickas i en bekräftelse ett par veckor innan.

Brädspel

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar i fartygshallen. Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på http://www.vasamuseet.se/sv/Om/Vasamuseets-vanner/Bradspelsvannerna/Spel/ . Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde lördagen-söndagen den 23-24 november 2019, i Auditorium 2.