Äntligen! Lördagen den 6 april mellan 18.00 och 23.30 är det dags för medlemskväll. Middag akter om Vasa, långbågsskytte och krigspropaganda är några av de ingredienser som erbjuds under kvällen.

Det är återigen dags för vännernas populära medlemskväll för vuxna medlemmar:
Sen kväll på museet.

Inte medlem än? Det blir du enkelt här bredvid - klicka på "bli medlem" till höger!

Kvällen börjar med att vi äter en gemensam middag akter om Vasa och därefter blir det föreläsning av Henrik Arnstad, kapten vid Stockholms långbågs-fänika. Ämnet är Den engelska långbågen: Medeltida militärt bågskytte till lands och till sjöss. Den engelska långbågen utvecklades till ett av medeltidens "supervapen", via den engelska arméns imponerande segrar vid exempelvis Crécy 1346 och Agincourt 1415. Mindre uppmärksammat är vapnets funktion i maritim krigföring, trots att källmaterial och arkeologiska fynd visar på dess betydelse. Även i nordiska farvatten.

Efter föredraget blir det specialvisningar. Du väljer två av fyra olika visningar:

1. Vestis virum reddit eller Kläderna gör mannen. Visning av dräktfynd från Vasa med Vasamuseets forskningsledare Fred Hocker.

2. Museet från källare till tak. En populär visning i repris om Vasamuseets arkitektur, med guideansvarige Peter Rydebjörk, som visar oss ända ner under pontonen där Vasa ligger – och om vädret är rätt även ända upp och ut på taket.

3. Krigspropaganda. En lärorik visning där Petter Ljunggren, pedagog på Vasamuseet, berättar om tidens krigspropaganda när Gustav II Adolf gick in i trettioåriga kriget. Han avslutar med en visning av skeppets skulpturer där propaganda återfinns både i val av motiv och utformning.

4. Under däck – en av museets pedagoger visar oss in i ett av de pedagogiska rummen som heter just Under däck och som är en 1:1-kopia av en del av batteridäck. Hit kommer för det mesta våra yngsta besökare och skolor. I den här visningen lär vi oss mer om besättningens liv ombord.

Sen kväll på museet sponsras i likhet med tidigare år delvis av vänföreningen. Trots det måste en deltagaravgift tas ut.

Anmälan skickas senast den 25/3 till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85. Pris 350 kronor för hela kvällen, inklusive välkomstdrink, föredrag, middag och visningar. Betalas till Plusgiro 162-8 senast den 25 mars.