Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström får Vasamuseets vänners pris år 2019

Prisutdelning av Vasamuseets vänners pris år 2019. Förfriskningar, föredrag, samtal på scenen och boksignering i salen A2 på Vasamuseet.

Vasamuseets vänners pris år 2019 ges till Karin Hassan Jansson, docent och lektor i historia vid Uppsala universitet och Jonas Lindström, doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. De får priset för boken ”Horet i Hälsta. En sann historia från 1600-talet”. Prissumman om 50 000 kronor, kommer att delas ut på Vasamuseet den 24 april klockan 18.00.

Välkommen att delta!

– Att få priset är en stor ära, och uppmuntran att fortsätta skriva populärvetenskapligt. Som historiker skriver vi oftast för andra historiker, men med den här boken vänder vi oss istället till alla som inte är historiker, säger Karin Hassan Jansson och fortsätter:

– Jag har alltid fascinerats av Vasaskeppet: när jag själv var barn och besökte museet med mina föräldrar, som förälder när jag besökt skeppet med mina egna barn, och som historiker. Det som fascinerar är det grandiosa misslyckandet, människorna på och kring skeppet på 1600-talet, och -inte minst - de människor och den teknik som gjort museet möjligt.

Jonas Lindström berättar mer:

– Det var när vi gick igenom källor för ett annat projekt som vi stötte på fallet. Där fanns en historia som vi ansåg att fler borde kunna få ta del av, säger Jonas Lindström och berättar vidare:

–  För mig ett Vasa är som ett Pompeji: ett fruset ögonblick som bevarats för eftervärlden. Alla tusentals föremål och all den kunskap kring skeppet som samlats in på museet ger oss verkligen unika inblickar i ett tvärsnitt av 1600-talets samhälle: från kungen och hans amiral till skeppsgossen och de som sydde skeppets segel.  Samtidigt är Vasa en påminnelse om att det ofta är mänskliga tragedier som genererar värdefulla källmaterial. Så var det ju i Pompeji och så är det med det fall som vår bok handlar om. Det ger en känsla av ödmjukhet inför det förflutnas människor.

Mingel och boksignering med pristagarna från 18.00.

18.00 Välkomstdrink & mingel
18.20 Ordförande, konteramiral Leif Nylander, delar ut årets pris.
18.30 Föreläsning med pristagarna
18.50 Museichef Lisa Månsson berättar om priskommitténs arbete
18.55 Fil. dr. Linda Hinners samtalar med vinnarna på scenen
19.25 Boksignering fortsätter, försäljning av boken
19.40 Slut

Vasamuseets vänners pris om 50 000 kronor delas ut årligen av föreningen Vasamuseets vänner. Sedan år 2017 delas priset ut den 24 april, som markerar årsdagen för skeppet Vasas bärgning.

Anmälan till foreningen.vasa@maritima.se eller 08-519 558 85

Här hittar du tidigare års pristagare: Vasamuseets vänners pris