50 år sedan Vasa bärgades: Från vrak till världsklass!

50 år sedan Vasa bärgades: Från vrak till världsklass!
50 år sedan Vasa bärgades: Från vrak till världsklass!

2011-02-23

Vasas bärgning innebar ett historiskt ögonblick. Men det var också början på en framgångssaga. Ett gigantiskt experiment och pussel för arkeologer, konservatorer och forskare tog sin början. Efter många års enträget arbete kan Sverige idag stoltsera med en världsunik klenod. Ingen annanstans i världen finns ett så väl bevarat 1600-talsskepp.

Pressbilder: www.vasamuseet.se/bilder

Den 24 april 1961 bryter Vasa ytan. Efter 333 år på botten och flera misslyckade bärgningsförsök är det äntligen dags. Förväntansfulla stockholmare står på kajerna. Barn skolkar. Sverige håller andan. Radio och press från hela världen finns på plats och svensk television gör något på den tiden så unikt som en direktsändning.

På 1960-talet sjöd samhället av teknikoptimism. Ingenjörskonsten skattades högt. Men bärgningen av Vasa var inte bara en världsunik händelse. Den var också en pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Det var amatörarkeologen och upptäckaren Anders Franzén som 1956 hittade Vasa utanför Beckholmen med hjälp av ett hemmagjort propplod.

Det fanns många idéer om hur Vasa skulle bärgas, den ena mer kreativ än den andra. Någon tyckte att man skulle fylla skeppet med pingisbollar. Luften i pingisbollarna skulle göra att skrovet flöt upp. Till slut, och tur nog, valde man den beprövade bärgningsmetoden – med vajrar och flytpontoner.

Vasas bärgning var ett historiskt ögonblick och början på en framgångssaga. Ett gigantiskt experiment och pussel för arkeologer, konservatorer och forskare tog sin början, och efter många års enträget arbete kan Sverige idag stoltsera med en världsunik klenod. Ingen annanstans i världen finns ett så väl bevarat 1600-talsskepp att visa upp.

Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum och drar årligen över en miljon besökare. Konserverings- och bevarandearbetet pågår löpande med ny teknologi och nya rön. Ett internationellt forskarlag arbetar kontinuerligt med att se till att Vasa ska må så bra som möjligt även i framtiden.

Hela bärgningen finns dokumenterad på färgfilm och delar av materialet visas på Vasamuseet.

Frågor & svar