60 år sedan skeppet Vasa bärgades

Skeppet Vasa på väg in i torrdockan på Beckholmen 1961
Okänd fotograf, Vasamuseets arkiv/SMTM.

2021-04-22

Bärgningen av ett krigsskepp från 1600-talet fängslade hela svenska folket när det begav sig. Än idag vet nog många var de befann sig den 24 april 1961, dagen när Vasa till slut kom upp ur djupet efter en 333 år lång törnrosasömn.

I år är det 60 år sedan skeppet Vasa bärgades. Den 24 april 1961 klockan 9.03 stack de första delarna av skeppet upp ovanför vattenytan. Först toppen av ett spant. Strax därpå en av de första skulpturerna. Efter 333 år (eller om vi ska vara noga: 332 år och 8 månader) på botten av Stockholms ström kom Vasa upp i dagsljuset igen och en ny resa påbörjades.

– Vi är glada över att vi kan uppmärksamma händelsen digitalt, vilket ju också innebär att du kan ta del av innehållet var du än befinner dig, nu när vi av pandemi-skäl tyvärr inte kan fira på plats i museet, säger Jenny Lind, chef för Vasamuseet. Hon fortsätter:

– Bärgningen är en enormt viktig del i berättelsen om Vasa och Vasas historia. Om Vasa hade hittats idag hade hon sannolikt fått ligga kvar på sjöbotten. Det är tack vare personer som Anders Franzén, Vasas upptäckare, dykaren Per Edvin Fälting och Edward Clason, kommendör och dåvarande chef för Stockholms örlogsvarv, som vi har skeppet på Vasamuseet idag. 

På lördag den 24 april är det så själva årsdagen när Vasa bröt vattenytan efter århundraden på botten. På grund av pandemin uppmärksammar Vasamuseet denna speciella händelse helt digitalt, med inslag som syns och hörs på flera olika platser och plattformar:

En nyproducerad kortare film i museets serie ”Experterna berättar” med Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet, som berättar om hur bärgningen gick till. I en annan nygjord film om bärgningen, framtagen för barn, får tittarna följa med Vasamuseets pedagog Karin Schaefer under skeppet – där alltså Vasadykarna befann sig när de gjorde tunnlarna under skeppet för att det skulle kunna bärgas. Filmerna visas på museets webbplats vasamuseet.se och på museets Facebooksida.

Ett nytt avsnitt av Vasamuseets podd handlar helt och hållet om bärgningen. Eva Wiebe, guide på Vasamuseet som specialiserat sig på Vasas bärgning, lotsar lyssnarna genom det komplicerade arbetet. Dessutom berättar Vasadykaren Åke Lindquist om hur det var att jobba i vattnet under själva skeppet och hur det var att ha dykledaren Per Edvin Fälting som chef. Vidare hörs Jarl Ellsén, dåvarande chef för marinens pressdetalj, om hur det var att sköta kontakten med press och medier – han ansvarade för informationsarbetet om Vasa-projektet och just våren 1961 skötte han samtidigt pressarbetet för prinsessan Birgittas bröllop. Värt att nämna är att Jarl Ellsén i år fyller 101 år och gör podd-debut i Vasamuseets podd. Podden finns på Vasamuseets webbplats vasamuseet.se och där poddar finns.

I Vasamuseets kanaler på Facebook och Instagram märks bärgningstemat av och till under hela året, och tyngdpunkten sker i april med crescendo under innevarande vecka och kulmen den 24 april, själva bärgningsdagen. Under hashtaggen #Vasabärgningen60år finns alla bärgningsinlägg samlade.

En film har tagits fram särskilt för Kulturnatt Stockholm 2021 som infaller samma datum som bärgningsjubileet. I filmen bjuds på två händelser i Sverige 1961 som, trots en något krånglig start, idag är två uppskattade klassiker: Vasas bärgning och Melodifestival-bidraget "April april". 
Filmen har premiär på Vasamuseets Facebook lördagen den 24 april klockan 18.00 och kommer att kunna ses på Kulturnatt Stockholms playkanal från 24 april 18.00 till och med 1 maj. 

Även Vasamuseets pedagoger uppmärksammar 60-årsjubileet genom att erbjuda ett digitalt skolprogram med temat Bärgningen av Vasa.

Nyfiken på hur bärgningen gick till?
Läs mer på Vasamuseets webbplats där det, jubileet till ära, har gjorts en samlingssida om både händelsen då och uppmärksammandet i år: www.vasamuseet.se/vasas-historia/bargningen 

För ytterligare information, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikatör
Telefon: 08-519 558 47
E-post: catrin.rising@smtm.se 


 

Vasa – från vrak till världsklass! När skeppet Vasa bröt vattenytan 1961 var hon ett stycke orört 1600-tal. År 1628 seglade Vasa ut på sin jungfrufärd, men resan blev kort och inför bestörta åskådare förliste hon i Stockholms hamn och låg på bottnen i 333 år. Tiden ombord stannade. Välkommen på en upptäcktsfärd i Vasas värld! Vasamuseet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.
Frågor & svar