Bärga en kanon och gör en platting

dykarklocka
dykarklocka

2018-02-27

På Vasamuseet är sportlovsaktiviteterna i full gång och pågår fram till söndagen den 4 mars. Varje dag finns spännande aktiviteter för skollediga barn, bland annat visningar om livet ombord på Vasa och alla arbetsuppgifter som fanns på skeppet. Tre olika drop-in-aktiviteter på olika platser i museet.

På Vasamuseet är sportlovsaktiviteterna i full gång och pågår fram till söndagen den 4 mars. Varje dag finns spännande aktiviteter för skollediga barn, bland annat visningar om livet ombord på Vasa och alla arbetsuppgifter som fanns på skeppet.

Livet ombord på Vasa är en familjevisning om livet ombord där barn och vuxna tillsammans får uppleva känslan av att vara ombord på skeppet. Visningen ges flera gånger dagligen under sportlovet och passar barn från 4 år i sällskap med en vuxen.

Dag och natt på skeppet är en familjevisning för de lite äldre barnen. På ett seglande skepp avlöser arbete och vila varandra dygnet runt. Vi prövar några arbetsuppgifter och går sedan till vila när skymningen faller i upplevelserummet Under däck. Kanske vi väljer att segla lite på natten? Visningen ges flera gånger dagligen under sportlovet och passar barn från 7 år i sällskap med en vuxen.

Bärga en kanon – dagligen mellan klockan 10.30 och 11.30
Redan på 1600-talet lyckades dykare att ta sig ner på trettio meters djup för att bärga Vasas dyrbara kanoner. Men hur gjorde de egentligen? Besökare får vara med och göra ett experiment med eld och vatten som förklarar hur en dykarklocka fungerar.

Vem lastar bäst – dagligen klockan 12.30
Att Vasa sjönk efter bara tjugo minuter hade bland annat att göra med hur hon var lastad. Hur lastar man bäst ett skepp? Pröva dig fram eller tävla mot en kompis. Drop-in-aktivitet för alla åldrar.

Gör en platting – dagligen mellan klockan 14.00 och 15.00
Skeppet Vasa hade sammanlagt omkring 12 kilometer rep av olika slag och tjocklek. Lär dig att fläta tjärdoftande hampasnöre till ett litet rep av samma slag som fanns på Vasa.

För fullständigt program se:www.vasamuseet.se

Frågor & svar