Hur man roade sig under 1600-talet – i slott, koja och på skepp – i vårens program på Vasamuseet

Soo de ouden songe, soo pijpen de jonghen.
Jan Steen, cirka 1665. Olja på duk. Beskuren.

2021-01-27

Vasamuseet erbjuder ett lustfyllt program under våren. Bland annat tre olika föredrag om hur man roade sig under1600-talet: Hur roade sig folket i byarna, hur roade sig kungligheter och adel och vilka nöjen kunde förekomma ombord på ett krigsskepp som Vasa. Så länge museet är stängt kommer vårens program att ske digitalt.

Först ut är ett Afternoon tea-föredrag på fredag den 29 januari som kostnadsfritt livesänds via Teams.
Ett urval av vårens program nedan. Biljetterna släpps efterhand. För fullständigt program se: vasamuseet.se 

Digitalt Afternoon tea: Hur roade sig folket under 1600-talet?
Fredag 29 januari klockan 15.30
I svenska byar firades de kristna högtiderna, jordbruksårets rytm och livets gång genom förlovningar, vigslar, dop och begravningar. Barn lekte tafatt och kurragömma, ungdomar dansade och vuxna höll förlovningsfester och bröllopskalas. Föredrag med Annika Sandén, historiker.
Boka gratisbiljett här.  

Afternoon Tea: Hur roade man sig kungligt?
Fredag 26 februari klockan 15.30
Drottning Kristinas hov har kallats ett av Europas mest praktfulla och nöjeslystna. Med yttre glans skulle Sveriges nya stormaktsställning manifesteras. Fest och upptåg på drottning Kristinas tid präglades av påkostade banketter med dans och fyrverkerier, hovbaletter, riddarspel och djurhetsningar i 1600-talets Stockholm. Föredrag med Sofia Nestor, intendent för Livrustkammarens samlingar.

Maria Eleonora-dagen: En kjol bland många byxor
Måndag 8 mars klockan 17.15
Vasa beställdes av män, byggdes av män, seglades av män och bärgades av män. Så brukar historien om Vasa berättas. Kvällens två föredrag visar på en annan historia. Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker som arbetar med Vasamuseets forskningsprogram Dräkt berättar om arbetet med ingående analyser av textila fynd och fyndplatser kring några av skeletten ombord på Vasa. I kvällens andra föredrag berättar Caroline Edman, tidigare guide på Vasamuseet, om kvinno- och mansrollen till havs under 1600- och 1700-talen.

Damkören Discordia framför sånger under kvällen.
 

En afton i 1600-talets Stockholm 
Fredagen den 23 april, samt måndagen 3 maj klockan 17.00-21.30 
Lär känna livet i staden, på Saltsjön och ombord med berättelser om människor, miljöer och händelser i Stockholm under Vasas tid. Stadsmuseet och Vasamuseet bjuder in till en helkväll i staden och på vattnet som avslutas med en 1600-talsinspirerad måltid serverad intill skeppet Vasa.

Vasamuseet ser fram emot att möta programpubliken – digitalt såväl som på plats!

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikatör Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 47
E-post: catrin.rising@smtm.se  

 

Frågor & svar