Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström får Vasamuseets vänners pris år 2019

Karin Hassan Jansson,  Jonas Lindström Horet i Hälsta
Karin Hassan Jansson, Jonas Lindström Horet i Hälsta

2019-04-17

Vasamuseets vänners pris år 2019 ges till Karin Hassan Jansson, docent och lektor i historia vid Uppsala universitet och Jonas Lindström, doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. De får priset för boken ”Horet i Hälsta. En sann historia från 1600-talet”. Prissumman om 50 000 kronor, kommer att delas ut på Vasamuseet den 24 april klockan 18.00.

- Att få priset är en stor ära, och uppmuntran att fortsätta skriva populärvetenskapligt. Som historiker skriver vi oftast för andra historiker, men med den här boken vänder vi oss istället till alla som inte är historiker, säger Karin Hassan Jansson.

- Det var när vi gick igenom källor för ett annant projekt som vi stötte på fallet. Där fanns en historia som vi ansåg att fler borde kunna få ta del av, berättar Jonas Lindström.

Att Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström skulle utses till 2019 års pristagare rådde ingen tvekan om när Vasamuseets vänners styrelse fick priskommitténs förslag. Motiveringen till årets pris lyder:

I boken ”Horet i Hälsta” har författarna och historikerna Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström lyckats med den litterära utmaningen att presentera en historisk undersökning som en populärvetenskaplig kriminalhistoria. På vetenskaplig grund och utifrån ett autentiskt rättsfall lyfter författarna 1600-talets komplexa samhällsstruktur i en engagerande och målande helhet.

- Vi har i Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström mycket värdiga mottagare av priset. Själv sträckläste jag boken och kunde inte lägga den ifrån mig. Varma gratulationer till pristagarna, säger Leif Nylander, ordförande i Vasamuseets Vänner.

Priskommittén som valde ut pristagaren består av: Linda Hinners, doktor i konstvetenskap och intendent på Nationalmuseum, Mattias Lundberg, professor vid institutionen för musikvetenskap på Uppsala universitet, Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola, Monica Sargren, Fil.mag. i kulturhistoria och intendent vid Livrustkammaren och Skoklosters slott, Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria på Stockholms universitet och Lisa Månsson, doktor i medicinsk vetenskap och museichef på Vasamuseet.

Vasamuseets vänners pris om 50 000 kronor delas ut av föreningen Vasamuseets vänner årligen den 24 april, vilket är årsdagen för skeppet Vasas bärgning.

För ytterligare information, kontakta:
Leif Nylander, ordförande i Vasamuseets Vänner, telefon:  070-553 04 48, e- post: leif.nylander@telia.com

Besök även: https://www.vasamuseet.se/om-oss/vasamuseets-vanner/vannernas-pris

Till toppen