Låna en forskare av Vasamuseet

Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker vid Vasamuseet
Catrin Rising, Vasamuseet/SMTM.

2021-09-20

Vasamuseet deltar i vetenskapsfestivalen ForskarFredag med en livesändning på fredagen 24 september om dräktforskningen på Vasamuseet med forskaren Anna Silwerulv.

Fredagen den 24 september klockan 10.30 sänder Vasamuseet live när dräkt- och textilhistorikern Anna Silwerulv berättar mer om den spännande detektivverksamhet som textilforskningen på museet innebär. 

Anna Silwerulv forskar på Vasas dräktsamling, vilket enkelt uttryck är de kläder och skor som hittades på skeppet. Samlingen är unik och i blandat skick, den innehåller allt från nästan hela kläder och skor till väldigt små fragment av plagg. 

– Forskningen handlar om att i detalj studera dräktfynden för att förstå vad de har varit för plagg och att på så sätt också komma närmare svaret på gåtan om vem som har burit dem, säger Anna Silwerulv och uppmuntrar alla som vill att delta i live-sändningen från Vasamuseet.

Under ForskarFredag-veckan lånar Vasamuseet även ut Anna Silwerulv till skolklasser som vill lära sig mer om Vasa och samtidigt få reda på hur det är att arbeta som forskare på Vasamuseet. Konceptet Låna en forskare går ut på att forskare besöker skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser och berättar om sitt arbete som forskare. 

Mer om ForskarFredag
Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar möten mellan forskare och allmänhet över hela Sverige den 20-26 september 2021. En del av European Researcher's Night.

För att delta i live-sändningen: BOKA HÄR 

Mer om dräktforskningen på Vasamuseet: DRÄKTFORSKNING

För ytterligare information, kontakta:
Catrin Rising, kommunikatör 
Telefon: 0737-35 16 02
E-post: catrin.rising@smtm.se

Till toppen