Ny audioguide för barn på Vasamuseet

Olof tittar ut genom en kanonport på Vasa.
Catrin Rising, Vasamuseet/SMTM

2023-02-22

Lagom till sportlovet lanserar Vasamuseet en audioguide för barn. Den som lyssnar ska få en känsla för 1600-talets människor genom att i berättelsen följa en pojke som arbetade på Vasa.

Lagom till sportlovet lanserar Vasamuseet en audioguide för barn. Den som lyssnar ska få en känsla för 1600-talets människor genom att i berättelsen följa en pojke som arbetade på Vasa.

– Huvudpersonen är Olof, en 11-årig pojke som växer upp i 1620-talets Stockholm. Han arbetar på skeppsgården där Vasa byggs och har en dröm om att få segla med skeppet, berättar Karin Schaefer som är ansvarig för barn- och familjeprogram på Vasamuseet och en av författarna till audioguiden.
 
Audioguiden heter Pojken och skeppet: en resa i det förflutna, och bygger på belagda fakta om hur livet kunde vara för ett barn vid den här tiden. Historiska dokument och lämningar på Vasa visar att det fanns barn ombord på skeppet när hon seglade ut på sin första och enda resa.

– En viktig idé är att väcka empati med dåtidens människor och att knyta ihop vår historia med deras. Vi är inte så annorlunda idag som vi ibland tror och en dag är det vi som är det förflutna, säger Karin Schaefer och fortsätter:

– Vi har noga funderat på hur personerna i berättelsen tänker, smakat på ord, skrattat och blivit rörda om vartannat. Manuset skrevs om många gånger och har granskats av forskare och andra sakkunniga.

Turen har nio angivna platser i museet. Vid varje plats får de som lyssnar en liten berättelse om det de ser i museet, hur livet ombord kunde vara och vad Olof tänkte om sitt äventyr. Skådespelaren Sten Ljunggren är berättarrösten i den svenska versionen av audioguiden.

– Vi är oerhört glada över att han tackade ja. Hans känsliga röst sätter tonen i berättelsen, menar Karin Schaefer.

En rolig detalj är att en av träfigurerna i den modell av Vasa som finns i museet nu har bytts ut mot Olof som kikar fram ur en öppen kanonport. Den nya träfiguren gör att även de som inte går audioguideturen blir medvetna om barns närvaro på krigsskepp. På Vasamuseets webbplats går det att läsa vad som är historiskt belagt och vad som är fantasi i berättelsen och få läsa den historiska källan.

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikationsansvarig
Telefon: 073 – 735 16 02
E-post: catrin.rising@smtm.se

Karin Schaefer, programansvarig för barn och familj
Telefon: 08-519 549 24
E-post: karin.schaefer@smtm.se

Till toppen