SM i svenskt brädspel

2008-12-16

Årets SM i svenskt brädspel, det 13:e i ordningen, som gick av stapeln på Vasamuseet i början på december lockade ett större antal deltagare än någonsin tidigare. I tävlingen deltog 38 spelare i åldrar från åtta år och uppåt från Malmö och Ronneby i söder till Sandviken i norr och från Göteborg i väster till Visby i öster.

Gillis Weingarth tog hem segern för tredje gången. Ingen spelare har tidigare lyckats ta sig ända fram mer än två gånger.

Svenskt bräde har stora likheter med Backgammon men är svårare och mer spännande eftersom man kan vinna på många olika sätt. Svenskt bräde har dessutom gett upphov till flera uttryck som fortfarande används i svenskan. Här är några exempel: "Han hade inte en janne", "Vilken sinka-dus", "komma på kant med någon", "han blev brädad".

Längst ner i regalskeppet Vasas aktre delar, där befälet hade sina tillhörigheter, återfanns ett välbevarat brädspel. Det var gjort för att ta med på resa och bestod av en liten hopfällbar låda. Spelet var tillverkat i ask och ek med brickor av lönn och päron. Fyndet av brädspelet gav idén att återupptäcka intresset för det gamla svenska brädspelet och därför arrangeras varje år svenskt mästerskap i brädspel på Vasamuseet.

Har du frågor kontakta gärna
Maria Sandström, Vasamuseet, 08-519 558 85 eller läs mer på http://www.vasamuseet.se/

Frågor & svar