Turisterna hittade åter till Vasamuseet under sommaren

Pawel och Dominika från Polen besöker Vasamuseet
Catrin Rising/Vasamuseet/SMTM

2022-09-02

På Vasamuseet är glädjen stor över att de utländska turisterna har hittat tillbaka. 444 616 personer valde att besöka Vasamuseet någon gång under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Majoriteten av dem är turister från andra länder.


Redan före öppning står det enstaka besökare och väntar på att bli insläppta på Vasamuseet. Från och med att dörrarna öppnas – sommartid är det prick klockan 8.30 – så anländer besökarna i en ganska strid ström under hela dagen. 

–  Vi hade gott hopp redan i våras om att sommaren skulle bli bra och det blev den! Stockholm har haft många turister och turister till Stockholm betyder besökare till Vasamuseet. Även om det inte är som före pandemin, då det hände att vi hade över 12 000 besökare vissa dagar i juli, säger Jenny Lind, Vasamuseets chef. 

Sedan Vasa visades upp för allmänheten första gången 1961 har besökare från jordens alla hörn kommit för att se det unika skeppet från 1600-talet. Mellan 85 och 90 procent av Vasamuseets besökare kommer från andra länder än Sverige. 

– Många besökare har Vasamuseet på sin ”bucket list”. Mötet med Vasa lämnar ingen oberörd. Både återkoppling från besökarna och våra besökssiffror vittnar om att berättelsen om Vasa engagerar människor i alla åldrar från hela världen, säger Jenny Lind.

Dominika och Pawel från Polen besöker Vasamuseet den 1 september. De har laddat ner audioguiden och tar sig an museet i sin egen takt. 

– Jag var här för fem år sedan på en gruppresa. Jag tyckte att det var intressant redan då, men nu uppskattar jag museet ännu mer, säger Dominika och Pawel fyller i:

– Det är lite som en skattjakt att med hjälp av kartan och audioguiden hitta alla fina detaljer på skeppet och i utställningarna. 

Vasamuseets audioguide som finns på 19 språk och laddas ner eller strömmas från webbplatsen har över 300 000 lyssningar hittills under år 2022. Engelska och tyska är de vanligaste valda språken. 

Totalt har Vasamuseet tagit emot över 30 miljoner besökare sedan öppningen 1990. Tillsammans med besöken på Wasavarvet, där skeppet stod innan det nuvarande museet slog upp sina portar, har över 40 miljoner personer sett Vasa sedan bärgningen 1961.

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Martina Siegrist Larsson, kommunikatör
Telefon: 08-519 548 45
E-post: martina.siegrist.larsson@smtm.se

Frågor & svar