Vardagsmode från 1600-talet växer fram i Vasamuseets nya utställning

Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker på Vasamuseet.
Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM

2022-03-16

I den nya levande utställningen Skräddarsytt återskapar Vasamuseets forskningsteam dräkter live inför publik, från två personer som seglade med Vasa. Utställningen är baserad på ett pågående forskningsprojekt kring Vasamuseets dräktsamling, som är en av de största samlingarna i världen av textil och läder från vanliga människors kläder och skor från det tidiga 1600-talet.

Under våren 2022 kan Vasamuseets besökare kliva rakt in i en skräddarstuga från 1600-talet och följa arbetet med att återskapa dräkter till två personer som var ombord på Vasa när hon sjönk den 10 augusti 1628. De har fått namnen Beata och Baltzar och dräkterna återskapas efter fragment av kläder som hittats på skeppet. Deras kläder är en del av museets unika samling av dräktmaterial, som består av över 12 000 fragment av textil och läder och utgör den föremålsgrupp från skeppet som inte tidigare analyserats på djupet.
 
Skräddarsytt är en ny typ av utställning där besökaren i realtid kommer att kunna följa forskningen i praktiken. Två personer som befann sig ombord kommer till liv när vi återskapar deras kläder, stygn för stygn. Idén är att visualisera hur folk var klädda 1628 och ge besökare en känsla för människorna ombord på Vasa, men också att visa hur forskningsprocessen kring skeppet går till, berättar Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker på Vasamuseet samt projektledare för utställningen Skräddarsytt. Hon fortsätter:

– Vi kommer att kunna visa och berätta hur de två såg ut, vad de hade på sig och i förlängningen få veta mer om de människor som levde på Vasas tid. Kläderna berättar om vilken klass de tillhört, vilka material de haft råd med och ger flera ledtrådar till hur deras livsvillkor var.

I skräddarstugan, där besökarna får se hur Beatas och Baltzars kläder återskapas, visar Vasamuseets forskare hur hantverksprocessen gick till. Verkstaden som byggts upp har skapats med utgångspunkt i 1600-talsmålningar och kläderna sys med historiskt korrekt material och med traditionella hantverksmetoder. Forskarna som arbetar på plats kommer själva att vara tidsenligt klädda. Vasamuseets besökare har möjlighet att ställa frågor direkt till forskarna om hantverket, kläderna och forskningsprocessen.

– Vi vet ännu inte så mycket om vanliga människors kläder under Vasas tid eftersom endast få plagg, eller avbildningar av plagg, finns bevarade. Det som finns bevarat från den här tiden är till allra största delen från kungligheter och adel. Kläder säger mycket om en människa, vare sig det är ett medvetet val eller inte. Kläderna är ett värdefullt källmaterial för att förstå både personen som bar dem och det kulturella sammanhanget, menar Anna Silwerulv.

Om Skräddarsytt
Utställningen Skräddarsytt och skräddarstugan är bemannad varje vardagseftermiddag mellan 13.00 och 16.00 med start den 16 mars 2022 och ger besökare möjlighet att se Vasamuseets textilforskning omsatt i praktiken. Under våren återskapas här två dräkter från personer som var ombord på skeppet.

Vasamuseet har en av de största textila samlingarna i världen med kläder från vanliga människor på 1600-talet. Samlingen utgör den föremålsgrupp från skeppet som inte tidigare analyserats på djupet.


Om hantverkskvällarna Nål & tråd & påtår
Tre onsdagskvällar under våren arrangeras hantverkskvällar på Vasamuseet tillsammans med dräktforskningsteamet. Hantverksintresserade är välkomna till skräddarstugan för att skapa och utbyta erfarenheter och idéer tillsammans med andra. Forskarna bjuder på fika och inspiration från Vasa och 1600-talet.

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikationsansvarig Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 47
Mobil: 0737-35 16 02
E-post: catrin.rising@smtm.se

 

Frågor & svar