Vasamuseet stänger för fysiska besökare – har fortsatt öppet digitalt

Skeppet Vasa vilar i sin sista hamn inne på Vasamuseet
Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM

2020-03-19

Fredagen den 20 mars stänger Vasamuseet portarna för besökare för att förhindra spridningen av coronaviruset. Beslutet grundar sig på de tydliga signaler Folkhälsomyndigheten gett om vikten av att alla aktörer i samhället motverkar smittspridning och särskilt skyddar personer i riskgrupper.


Vasamuseet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, följer därmed Centralmuseernas samarbetsråds gemensamma förhållningssätt. Sedan tidigare är all programverksamhet på Vasamuseet inställd, men besök på egen hand har varit möjlig.

– Det är oerhört sorgligt att behöva stänga ett museum, men beslutet är nödvändigt utifrån det rådande läget. Vi har en pandemi med en avsevärd smittspridning bland allmänheten, inte minst i Stockholm. Vi vill naturligtvis värna våra besökares och personalens hälsa och skydda personer i olika riskgrupper. I tider som dessa kan vi bidra genom att inte locka till ett fysiskt museibesök, säger Vasamuseets chef Lisa Månsson.
 

Möt Vasa digitalt

Vasamuseet följer noga utvecklingen och hoppas kunna öppna för besökare snart igen. Under tiden får besökarna möta Vasa i digitala kanaler.
 

– Vi vill trots att vi har stängt våra portar fortsätta dela med oss av Vasa och inspirera till digitala besök. Till exempel kan nämnas att vi på måndag startar en live-sändning klockan 16.28 som kommer att ske vid det klockslaget varje vardag den närmaste tiden där besökaren digitalt kan möta Vasa, säger Lisa Månsson.
 

På Vasamuseets webbplats – vasamuseet.se – finns filmer, poddar och artiklar som lyfter skeppet Vasa, hennes samtid och spännande historia. Besökare kan också möta Vasa i sociala kanaler.
 

– Det är sannerligen en omtumlande tid vi lever i. För Vasamuseets del har vi gått från ett 2019 med besöksrekord in i ett 2020 som också började starkt, vi gjorde faktiskt besöksrekord även i februari. Och nu hade vi 64 besökare igår. Det smärtar att behöva stänga, främst för att vi vet att många människor vill se Vasa och ta del av hennes historia. Den här situationen får även stora ekonomiska konsekvenser för Vasamuseet som är intäktsfinansierat. Men självklart är folkhälsan viktigare. Vi har många anledningar att hoppas på att denna stängning blir högst temporär, säger Lisa Månsson.
 

– Nu ser jag fram emot att få hälsa digitala besökare välkomna till Vasamuseet och så småningom förstås även fysiska besök när museet öppnar igen, avslutar Lisa Månsson.

 

För ytterligare information, kontakta:

Lisa Månsson, chef Vasamuseet
Telefon: 08-519 548 30
E-post: lisa.mansson@smtm.se

Catrin Rising, kommunikatör Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 47, 0737-35 16 02
E-post: catrin.rising@smtm.se


Vasa – från vrak till världsklass! Vasamuseet är med sina 1,5 miljoner besökare per år ett av världens populäraste besöksmål.  År 1628 seglade Vasa ut på sin jungfrufärd, men resan blev kort och inför bestörta åskådare förliste hon i Stockholms hamn.  Tiden ombord stannade. När skeppet Vasa bröt vattenytan 1961 var hon ett stycke orört 1600-tal. Efter 333 år på botten fortsatte resan. Välkommen på en upptäcktsfärd i Vasas värld!

Vasamuseet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Frågor & svar