Vasamuseets vänners pris år 2024 tilldelas Fredric Bedoire
2024-09-20
– Personligen har jag följt Vasas bärgning och "återställande" med stort intresse, från båtturen när vraket låg utanför Kastellholmen, det fanns guidade turer när jag var 15 år 1961! Vasas historia visar närheten till övriga Europa under en tid, när stormaktstidens överdåd ännu inte tagit form. Konsthistoriskt sett har jag förstås varit överraskad av den höga skicklighet som skulpturerna på Vasa visar.
Det säger Fredric Bedoire som får Vasamuseets vänners pris år 2024 för boken Stormaktstidens Norrmalm: folk, hus och gator.
– Jag blev mycket överraskad och glad när jag fick veta att jag fått priset, särskilt som det kommer från ett håll utanför mitt eget fack. Mitt perspektiv på stormaktstidens Norrmalm är brett, och jag behandlar också sjöfolkets roll på Norrmalm ingående. Och att bli så här fint hedrad för en bok stimulerar till fortsatt skrivande, menar Fredric Bedoire.
Med sin rikedom i skulptur föregriper skeppet Vasa stormaktstidens prakt under en tid när det pretiösa byggandet ännu låg i sin linda och strax skulle ta form av en epok i Norrmalms historia med många av den tidens främsta byggnadsverk. Det som då hette Skeppsholmen, där Vasa byggdes, fick namnet Blasieholmen samtidigt som landets största planerade stenstad byggdes på Norrmalm. Flottan fick flytta ut till det vi idag kallar Skeppsholmen.
Som titeln på boken avslöjar handlar den inte enbart om byggnaderna i stadsdelen, utan är även en skildring av de människor som levde på Norrmalm. Läsaren får bland annat möta språkmästaren som blir mördad på Drottninggatan, den utfattige pestprästen, de utblottade grevarna, löskerkonan, amiralitetskaptenen på det förlista regalskeppet Kronan, för att bara nämna några av de människor som boken handlar om. Tillsammans med husen och gatorna berättar de om det maktspel som präglat livet i staden.
Priskommitténs motivering säger bland annat:
Bedoire har en slående förmåga att ge både gator och människor liv genom att låta byggnader beskrivas genom de människor som verkade och bodde där. Denna tidsresa blir desto mer spännande ur ett Vasaperspektiv eftersom den behandlar en stadsdel med nära anknytning till flottan.
– I sin bok levandegör Fredric Bedoire skeppet Vasas samtid i Stockholm. Boken är detaljrik och det framgår tydligt att författaren har lagt ner ett mycket stort arbete på detta praktverk. Han har också lyckats med att få den lättillgänglig för en bredare historiskt intresserad publik, vilket är ett viktigt kriterium för att välja pristagare till Vasamuseets Vänners pris. Mina varmaste gratulationer till Fredric Bedoire, säger Leif Nylander, ordförande i Vasamuseets vänner.
För ytterligare information, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikatör Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 47
E-post: catrin.rising@smtm.se