Vasamuseets vänner välkomnar vana såväl som nya brädspelare till Brädspelssektionen som träffas regelbundet och spelar tillsammans. 

Längst ner i Vasas aktre delar återfanns ett välbevarat brädspel. Fyndet gav idén att återuppväcka intresset för det svenska brädspelet.

Brädspelet som fanns på Vasa var gjort för att ta med på resa och bestod av en liten ihopfällbar låda. Det var tillverkat i ask och ek med brickor av lönn och päron.

I utställningen "Livet ombord" finns brädspelet utställt tillsammans med ett kvarnspel. Vasamuseet brädspelsvänner bildades 1993 och är en del av Vasamuseets vänner.

Brädspelsvännerna samlas i museet på onsdagar under vår och höst, kl. 14:00 - 19:45. Brädspelandet gör alltid ett uppehåll på museet under sommaren.

Även nybörjare är välkomna.

Svenskt bräde ska inte förväxlas med Backgammon. Spelplanen är likadan, liksom antalet brickor, 15 ljusa och 15 mörka. Precis som i Backgammon är det ett spel för två och den som spelar "hem" sidan brickor först vinner. Men där slutar likheterna. I svenskt bräde kan man även vinna på sex andra sätt, det ena mer ärofullt än det andra. Båda spelarna spelar dessutom motsols vilket innebär att man har motståndaren "i ryggen". Flertalet som kan båda spelen tycker att brädspel visserligen är svårare, men också bra mycket mer spännande!

Läs mer om Brädspel här