Till förmån för skeppets bevarande går det att köpa det så kallade Vasapappret. Det är ett förädlat material som har framställts för hand och består av antingen 10 procent eller 100 procent originalhampa från skeppet Vasas ankartåg.

När skeppet på våren 1961 hade bärgats, fann arkeologerna skeppets ankartåg av hampa. Ett av de två tågen hade bevarats förvånande väl av tjära som läckt ut från en krossad tunna och visas nu på museet. Den andra kabeln var däremot nedbruten till en massa, som måste skyfflas ut ur fartyget. Det nedbrutna tågvirket bedömdes som ointressant för samlingen, men istället för att slänga massan tog stiftelsen Vasa Rediviva hand om materialet och skänkte det senare till Vasamuseets vänner. Genom att rena denna hampa fick man fram ett material som visade sig utmärkt för handtillverkning av ett kvalitativt mycket förnämligt papper. Man har därför förädlat materialet till papper som säljs till förmån för skeppets bevarande.

Papperet har framställts för hand och består av antingen 10 procent eller 100 procent originalhampa från skeppet Vasas ankartåg. Med avsikt har man undvikit att rena hampan fullständigt. En del av de så kallade skävorna i det odefibrerade tågvirket har bibehållits. Man har också sparat en del av original-tjäran. Det ger papperet dess vackra struktur och en svagt gulbrun färgton.

Vattenmärket utgörs av skeppet Vasa (10 procent Vasafiber) eller Vasakärven (100 procent Vasafiber). Vasas värdepapper saknar i sin genre motstycke i världen.

Beställ Vasapappret

Pappret kan köpas genom museibutiken, butiken.vasa@smtm.se.

Välj mellan:

  • En vacker mapp (framtagen i en tävling på Berghs School of Communications) inkl två handgjorda pappersark, gjorda av 10 procent fibrer från Vasas totalförstörda ankartåg, äkthetsbevis samt en broschyr som kortfattat med bilder och text beskriver "Historien om Vasa" och hur pappret utvecklats. 
  • Ett ark med handgjort papper som består av 100 procent fibrer från Vasas ankartåg. 

    Inkomsterna från försäljningen av dessa handgjorda papper går oavkortat till Föreningen Vasamuseets vänner, som bidrar till Vasas bevarande.