Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

Utflykt till Ericsbergs slott - Inställt

På grund av corona pandemin är utflykten Ericsbergsslott lördag 9 maj inställd. 

Medlemsresa till Danmark och Helsingborg

Den 4-6 september 2020 far vi till Råå - Sveriges största fiskeläge vid förra sekelskiftet - där vi börjar med lunch och sedan får en visning på Råå museum för fiske och sjöfart. (Resebyrån ombesörjer tåg mot tillägg). Vi tar oss över Öresundsbron till Roskilde. På Vikingeskibsmuseet får vi veta mer om vikingaskepp, sjöfart och båtbyggnadskultur från vikingatiden. Färden går vidare utmed Öresundskusten mot Kronborg Slott och Helsingörs sjöfartsmuseum, M/S Museet för Søfart. Vi besöker även Beredskapsmuseet i Viken.

Vänföreningens medlemsresor brukar bli väldigt trevliga och är mycket uppskattade av de medlemmar som tagit chansen. Ta gärna med en vän (som blir medlem), en partner eller res själv. Man känner sig inte ensam när Vasamuseets vänner reser tillsammans!

Anmälan görs till Niklas Nilsson BK Travel Solutions AB 040-60 60 220 eller info@bktravelsolutions.se. Kontakta resebyrån eller vänföreningen för närmare program och pris. Inbjudan skickas ut till alla medlemmar tillsammans med förlängning av medlemskapet.

En natt på museet - övernattning för barn mellan 10 och 14 år

Den 17-18 oktober 2020 är det dags för övernattning för vänföreningens juniorer mot en mindre kostnad - prel 195,-/barn (vänföreningen subventionerar det mesta). Aktiviteten är föräldrafri, så att barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum, med nya vänner.

En museipedagog håller en specialvisning. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaningsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord, ute i museet. Samling på museet kl 18 den 17/10 och föräldrarna kan hämta barnen igen kl 08.15 den 18/10.

Denna kväll blir ett minne för livet!

Vasakvällen - tema Projekt Dräkt

Söndag den 15 november, kl 18, förgyller vi den mörka årstiden med "Dräktforskning pågår! De senaste resultaten av den pågående forskningen kring kläder och skor ombord på Vasa". Forskningsassistenten Anna Silwerulv berättar om den senaste forskningen. Myndigheten har fått ett anslag på 4,3 miljoner till denna forskning, av Riksbankens jubileumsfond. 

Gå ombord på Vasa

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång och datum för 2020 här:

Anmälan ombordgång:

Exakt tid för ombordgången skickas i en bekräftelse ett par veckor innan.

Brädspel

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar i fartygshallen. Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på http://www.vasamuseet.se/sv/Om/Vasamuseets-vanner/Bradspelsvannerna/Spel/ . Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde lördagen-söndagen den 21-22 november 2020, i Auditorium 2.