Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

 

Vasakvällen - tema Projekt Dräkt

Nytt datum! - ändrat från IRL till digitalt

Onsdagen den 18 november, kl 18

Nu förgyller vi den mörka årstiden med "Dräktforskning pågår! De senaste resultaten av den pågående forskningen kring kläder och skor ombord på Vasa". Ingen föranmälan krävs. Ingen kostnad. Men det krävs att vi har tillgång till medlemmens e-postadress så vi kan skicka en länk till filmen.

Forskningsassistenten Anna Silwerulv berättar om den senaste forskningen. Myndigheten har fått ett anslag på 4,3 miljoner till denna forskning, av Riksbankens jubileumsfond. Vi byter datum (från den 15 november) till den 18 november. Med anledning av efterverkningarna av årets pandemi så har museet ingen möjlighet att hålla öppet för vänföreningen kvällstid. Därför väljer vi att göra ett digitalt event.

Vänföreningen tar i gott samarbete med myndigheten fram en film, bakom kulisserna, där Anna Silwerulv på nära håll kommer berätta om projektet och visa textila föremål från magasinet på Vasamuseet. Filmen skickas i förväg ut till alla medlemmar som lämnat sin epost-adress till vänföreningen. Kontrollera gärna att vi har en aktuell e-postadress till er innan eventet så ni inte går miste om utskicket. Onsdagen den 18 november kl 18 så bemannar Anna Silwerulv en tråd i Facebookgruppen Vasamuseets vänner, för att svara på era frågor om projektet om dräktfynden. Ingen föranmälan krävs. Men har ni inte möjlighet att delta på Facebook den kvällen, så kan ni skicka in era frågor i förväg.

Årsmöte

Lördagen den den 11 april, kl 13

Vi kallar till årsmöte i mars. Det blir sedvanliga årsmötesförhandlingar, men vi väljer att hålla det en lördag under öppettid. Håll ögonen här och vänföreningens Facebooksida när det närmar sig. Under senvintern kommer vi med närmare information om vi kan utöka programmet med något trevligt inslag.

Anmälan (ange namn) via e-post till föreningen:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se 

Skattjakt - en familjeaktivitet

Söndagen den 11 april, kl 13

Aktiviteten tar ca en timma. Man får ett antal uppdrag att utföra i museet, tillsammans med sin familj. Föranmälan krävs. Aktiviteten är öppen för alla barn (som är medlemmar) utan kostnad.

Anmälan (ange antal juniorer och ålder) via e-post till föreningen:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se 

Vasamuseets vänners pris 2020 och 2021

Fredagen den 16 april (preliminärt), kl 15.30

Vi kunde inte dela ut 2020 års pris i våras och delar därför ut både 2020 och 2021 års priser vid samma tillfälle. Priskommittén, under ledning av Anna Maria Forssberg, håller sedan en tid tillbaka på med utvärdering av de olika kandidaterna. Ni bokar plats på museets hemsida (i kalendariet) under våren!

Stadsvandring

Vi planerar ett par olika stadsvandringar med erfarna guider under våren. Då har vi möjlighet att samlas i mindre grupper utomhus när våren närmar sig. Det ser vi fram emot! Vi planerar ett par olika stadsvandringar med erfarna guider under våren. Då har vi möjlighet att samlas i mindre grupper utomhus när våren närmar sig. Det ser vi fram emot! Självkostnadspris, betalas i förskott på Plusgiro 162-8. Mer information läggs upp här när vi har detaljerna.

Anmälan (ange antal och namn) via e-post till föreningen:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se 

Gå ombord på Vasa

(INSTÄLLT våren 2021 på grund av Corona)

Vasamuseet avbokade alla ombordgångar under 2020 med anledning av den rådande pandemin. De har av samma anledning ställt in alla visningar med guider i museet, för att undvika att samlas i grupp. Det innebär att vi tyvärr måste avvakta med ombordgångar även under våren 2021. Vi hoppas det kan dra igång nästa höst igen. Det är trånga ytor under däck vilket inte är optimalt under pandemitider.

Regler för ombordgång (när dessa kan starta igen):

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång här:

Medlemsresa Helsingborg/Danmark

Preliminärt blir 2020 års resa av under hösten 2021 istället. Vi återkommer med program på hemsidan när vi vet mer.

Vasakvällen

Hösten 2021 anordnas Vasakvällen. Datum kommer senare. Denna gång får vi träffa forskaren och historikern Anna Maria Forssberg från Vasamuseet. Hon berättar om: Människorna på och omkring Vasa - vilka var de egentligen?

Den 10 augusti 1628 gav sig skeppet Vasa av på sin berömda jungfrufärd. Ombord fanns förmodligen runt 150 personer. Vi vet att det rörde sig om runt 130 båtsmän och att några av dem hade med sig fruar och barn. Men vilka var de egentligen? Det skriftliga källmaterialet är sparsmakat när det gäller Vasas besättning, men det finns möjligheter att få veta mer om människorna ombord. I det arkeologiska materialet från Vasa finns både mänskliga kvarlevor och personliga tillhörigheter som kan berätta mer om människorna som följde med på Vasas första och sista resa. Vad kan skelett, svepaskar och sällskapsspel berätta om människorna ombord på Vasa?

Spela svenskt bräde

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar (under vår och höst), kl 13-17, i trädgårdsutställningen till vänster innanför entrén.

Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på:

Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde i november varje år. 2020 års SM i bräde ställdes tyvärr in.