Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

 

Årsmöte

Lördagen den den 13 mars, kl 13

Vi kallar till digitalt årsmöte i mars. Med anledning av den rådande pandemin och utfärdade rekommendationer kommer VAsamuseets vänners årsmöte i år ske helt digitalt. 

Kallelse till årsmötet sker i enlighet med stadgarna genom information på hemsidan samt dessutom genom e-post till de som har angivit sådan till vänföreningen.

Årsmötet kommer att genomföras via den digitala tjänsten ZOOM.

För att kunna delta i mötet krävs följande av den enskilde medlemmen:

  • Dator med kamera och mikrofon
  • Anmälan om deltagande skall vara vänföreningen tillhanda senast den 5 mars.
  • Anmälan med namn och e-postadress skickas via e-post till:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se

De som anmält deltagande kommer i god tid före mötet att erhålla instruktioner för mötets genomförande.

Skattjakt - en familjeaktivitet

Söndagen den 11 april, kl 13

Aktiviteten tar ca en timma. Man får ett antal uppdrag att utföra utomhus, i Vasamuseets närmiljö, tillsammans med sin familj. Föranmälan krävs. Aktiviteten är öppen för alla barn (som är medlemmar) utan kostnad.

Anmälan (ange antal juniorer och ålder) via e-post till föreningen:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se

Gå ombord på Vasa

INSTÄLLT våren 2021 på grund av Corona

Vasamuseet avbokade alla ombordgångar under 2020 med anledning av den rådande pandemin. De har av samma anledning ställt in alla visningar med guider i museet, för att undvika att samlas i grupp. Det innebär att vi tyvärr måste avvakta med ombordgångar även under våren 2021. Vi hoppas det kan dra igång nästa höst igen. Det är trånga ytor under däck vilket inte är optimalt under pandemitider.

Regler för ombordgång (när dessa kan starta igen):

Medlemmar har förmånen att gå ombord på Vasa, enligt vissa regler (läs mer här nedan). Eftersom vi värnar om Vasas bevarande är reglerna för ombordgången hårda. Det är museet som sätter reglerna med hänsyn till Vasas bästa och säkerheten ombord. Se reglerna för ombordgång här:

Medlemsresa Helsingborg och Danmark

Fredag-lördag, 3-5 september 2021

Vi bor på Clarion Grand Hotel Helsingborg 4****, 300 meter från Helsingborgs centralstation och färjeterminalen. I priset 5.795 kr/person (baserat på 25 betalande) ingår det guidade besök på Råå museum för fiske och sjöfart, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Helsingörs Sjöfartsmuseum, Beredskapsmuseet i Viken Kronborg Slott, turistbuss för lokala transporter enligt program, 2 övernattningar i delat dubbelrum, inkl frukostbuffé. Reseledare från BK Travel Solutions. Öresundsbron enkel resa och färja Helsingör-Helsingborg enkel resa.  Trerätters avskedsmiddag på Grand Hotels restaurang. Om man vill kan resebyrån boka tågresa dit och ev enkelrum mot tillägg. Sista anmälningsdag 28 maj 2021. Begränsat antal platser. Inbjudan skickas till medlemmarna med e-post eller post i februari.

Frågor och anmälan: Niklas Nilsson BK Travel Solutions AB

Telefon: 040-6060226 alt 0738-848773

E-post: info@bktravelsolutions.se

Vasamuseets vänners pris 2020 och 2021

Fredagen den 10 september (preliminärt), kl 15.30

Vi kunde inte dela ut 2020 års pris i våras och delar därför ut både 2020 och 2021 års priser vid samma tillfälle. Priskommittén, under ledning av Anna Maria Forssberg, håller sedan en tid tillbaka på med utvärdering av de olika kandidaterna. Ni bokar plats på museets hemsida (i kalendariet) under våren.

Vasakvällen

Fredagen den 19 november 2021, kl 15.30

Denna gång träffar vi forskaren och historikern Anna Maria Forssberg från Vasamuseet. Hon berättar om Människorna på och omkring Vasa - vilka var de egentligen?

Den 10 augusti 1628 gav sig skeppet Vasa av på sin berömda jungfrufärd. Ombord fanns förmodligen runt 150 personer. Vi vet att det rörde sig om runt 130 båtsmän och att några av dem hade med sig fruar och barn. Men vilka var de egentligen? Det skriftliga källmaterialet är sparsmakat när det gäller Vasas besättning, men det finns möjligheter att få veta mer om människorna ombord. I det arkeologiska materialet från Vasa finns både mänskliga kvarlevor och personliga tillhörigheter som kan berätta mer om människorna som följde med på Vasas första och sista resa. Vad kan skelett, svepaskar och sällskapsspel berätta om människorna ombord på Vasa?

Ingen kostnad. Anmälan (ange namn och telefonnummer) via e-post till föreningen:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se

Spela svenskt bräde

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar (under vår och höst), kl 13-17, i trädgårdsutställningen till vänster innanför entrén, under förutsättning att museet har öppet.

Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på:

Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde i november varje år.