Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

 

2021 

 

Vasakvällen

Fredagen den 19 november 2021, kl 15.30

Denna gång träffar vi forskaren och historikern Anna Maria Forssberg från Vasamuseet. Hon berättar om Människorna på och omkring Vasa - vilka var de egentligen?

Den 10 augusti 1628 gav sig skeppet Vasa av på sin berömda jungfrufärd. Ombord fanns förmodligen runt 150 personer. Vi vet att det rörde sig om runt 130 båtsmän och att några av dem hade med sig fruar och barn. Men vilka var de egentligen? Det skriftliga källmaterialet är sparsmakat när det gäller Vasas besättning, men det finns möjligheter att få veta mer om människorna ombord. I det arkeologiska materialet från Vasa finns både mänskliga kvarlevor och personliga tillhörigheter som kan berätta mer om människorna som följde med på Vasas första och sista resa. Vad kan skelett, svepaskar och sällskapsspel berätta om människorna ombord på Vasa?

Ingen kostnad för medlemmar. Anmälan (ange namn och telefonnummer) via e-post till föreningen:

E-post: foreningen.vasa@smtm.se

Två olika stadsvandringar

Pris/stadsvandring är 165 kr, och betalas på Plusgiro 162-8, senast 2 veckor innan.

Anmälan: Ange vilken visning, datum, namn och e-post/telefonnummer till foreningen.vasa@smtm.se eller 08-519 558 85. Visningarna ges tillsammans med Sjöhistoriskas vänner.

  • Södra Djurgården, från galärvarv till kärleksudde.

Startplats: Hörnet Djurgårdsslättsvägen/Andréegatan.

Vi inleder vandringen i Djurgårdsstaden som uppfördes på 1600-talet för familjer knutna till flottan. Vandringen fortsätter förbi nöjesfält, och Galärvarvet och berättelsen för oss vidare genom området för den Allmänna konst- och industriutställningen från 1897, för att slutligen ta oss till Kärleksudden. Välj mellan två tillfällen, lördag den 27/11 eller 4/12, kl 13. En vandring i tid och rum. Visningen tar ca 1 timma och 45 minuter, i ca 4 km. Ciceron är Anna Lilliehöök, antikvarie vid Medeltidsmuseet. 

  • Skeppsbroraden med skeppsbroadeln

Startplats: Järntorget, vid statyn av Evert Taube

Vi går utmed Skeppsbron och tittar på husen och palatsen som började uppföras här på 1600-talet på initiativ av kungen, Gustav II Adolf. Husen skulle byggas till "stadens sirlighet och prydnad". Detta skulle bli Stockholms ståtliga framsida och paradgata. Hör om livet vid Skeppsbron, arkitekterna, husägarna, handel, sjöfart och skvaller, från 1600-talet och till våra dagar. Välj mellan två tillfällen, söndagen den 24/10 eller lördagen 20/11, kl 13. Visningen tar ca 1,5 timmar, i ca 1-1,5 km. Ciceron är Gudrun Wessnert, antikvarie vid Medeltidsmuseet och författare.

Spela svenskt bräde 2021

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar (under vår och höst), kl 14-19:45. De börjar spela den 1 september igen. Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde 20-21 november i år. 

Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på:

2022

 

Årsmöte

Lördag den 12 mars 2022, kl 13 - ca 15.00

Kallelse till årsmöte i Föreningen Vasamuseets vänner. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar får vi även höra hur 2020 års resestipendiater nyttjade sina stipendier. 

Vasakalas för de yngre

Söndag den 20 mars 2022, kl 13 - ca 15.30

Kalas på riktigt för familjen! Vi får en specialvisning av en av museets duktiga pedagoger, vi pysslar med pärlor och flätar lite platting. Skeppet Vasa hade sammanlagt omkring 12 kilometer rep av olika slag och tjocklek. Lär dig fläta tjärdoftande hampasnöre till ett litet rep av samma slag som fanns på Vasa. Till fikat bjuds vi på pannkakstårta. Dagen avslutas med diplomutdelning och fiskdamm med ett litet minne att ta med hem. Utan kostnad. 

Medlemsresa till Amsterdam & Rotterdam

Den 21-24 april planeras en spännande resa till Amsterdam & Rotterdam i Nederländerna, under tre nätter. 

Anmälan görs till Niklas Nilsson på BK Travel Solutions AB, tel 040-60 60 220 info@bktravelsolutions.se

Utflykt till Tidö slott och Strömsholms slott

Lördag 3 september, kl 9-17:30

Vi får en visning av paradvåningen på Tidö slott, som sannolikt är en av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lätt uppföra byggnaden 1625-1641. Vandringen tar oss bland annat till Riddarsalen, Gula salongen och det stora galleriet. Dagens lunch serveras på Värdshuset. Därefter fortsätter vi till Strömsholms gula barockslott. Riksänkedrottning Hedvig Eleonora lät uppföra slottet med början av1660-talet. På slottet finns en betydande samling av svenskt måleri från 1600-talet, bland annat David K Ehrenstrahls målningar av Karl XI:s livhästar. Kungliga resenärer övernattade gärna här på resor söderut. 

Anmälan görs till Niklas Nilsson på BK Travel Solutions AB, tel 040-60 60 220 info@bktravelsolutions.se. Pris 995 kr/person (baserat på minst 30 betalande deltagare). Då ingår buss, visningar, lunch med varmrätt inkl smör, bröd, bordsvatten, sallad, kaffe och liten kaka. 

Vasamuseets vänners pris 2022

Som vanligt delar vi ut Vasamuseets vänners pris. Tidpunkten för prisutdelningen är ännu inte bestämd. Priskommittén, under ledning av Vasamuseets chef, Jenny Lind, pågår en utvärdering av olika kandidater. Förutom prisceremonin ordnas även ett intressant program med vinnaren. Aktiviteten är öppen för allmänheten och bokas genom att anmäla sig på Vasamuseets hemsida, när det läggs upp under Program. 

Natt på museet, för 10-14-åringar

Lördag-söndag 15-16 oktober 22, kl 18 - 08

Vi ser fram emot den efterlängtade övernattningen för 10-14-åringar igen! Aktiviteten är föräldrafri, så barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum med nya vänner. En museipedagog håller en specialvisning och det blir en spännande skattjakt som leder oss in i skrymslen vi inte vanligtvis kommer åt på museet. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaningsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord, ute i museet. Samling på museet kl 18 den 15 oktober. Föräldrarna hämtar barnen igen kl 08.15 den 16 oktober. Denna kväll blir ett minne för livet! 

Pris 295 kr/junior och då ingår aktiviteter, korv med bröd och frukost morgonen efter. 

Spela svenskt bräde 2022

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar (under vår och höst), kl 14-19:45. De börjar spela den 5 januari igen. Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde 19-20 november 2022. 

Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på: