Här presenteras årets medlemsprogram, allt eftersom det bokas in.

 

Marinen 500 år - medlemsresa

12-14 augusti 2022

Följ med till Karlskrona för att delta i firandet av Marinen 500 år, med ett av Järnvägsmuseets historiska tåg. Utforska Karlskrona, Marinmuseum, flera olika föredrag under resan på tåget, besök basen under deras firande (om världsläget tillåter) och inte minst har vi nöjet att åka ett välbevarat 1:a-klasståg från Stockholm till Karlskrona. Det medföljer en vacker restaurangvagn, cafévagn och en biovagn för föredragen. Inbjudan skickas ut på e-post till medlemmarna. Anmälan görs till Niklas Nilsson på BK Travel Solutions AB, tel 040-60 60 220 info@bktravelsolutions.se.

Utflykt till Tidö slott och Strömsholms slott

Lördag 3 september, kl 9-17:30

Vi får en visning av paradvåningen på Tidö slott, som sannolikt är en av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lätt uppföra byggnaden 1625-1641. Vandringen tar oss bland annat till Riddarsalen, Gula salongen och det stora galleriet. Dagens lunch serveras på Värdshuset. Därefter fortsätter vi till Strömsholms gula barockslott. Riksänkedrottning Hedvig Eleonora lät uppföra slottet med början av1660-talet. På slottet finns en betydande samling av svenskt måleri från 1600-talet, bland annat David K Ehrenstrahls målningar av Karl XI:s livhästar. Kungliga resenärer övernattade gärna här på resor söderut. 

Anmälan görs till Niklas Nilsson på BK Travel Solutions AB, tel 040-60 60 220 info@bktravelsolutions.se. Pris 995 kr/person (baserat på minst 30 betalande deltagare). Då ingår buss, visningar, lunch med varmrätt inkl smör, bröd, bordsvatten, sallad, kaffe och liten kaka. 

Vasamuseets vänners pris 2022

Torsdag 13 oktober, kl 18 

Som vanligt delar vi ut Vasamuseets vänners pris. Priskommittén, under ledning av Vasamuseets chef, Jenny Lind, pågår en utvärdering av olika kandidater. Förutom prisceremonin ordnas även ett intressant program med vinnaren. Aktiviteten är öppen för allmänheten och bokas genom att anmäla sig på Vasamuseets hemsida, när det läggs upp under Program. 

Natt på museet, för 10-14-åringar

Lördag-söndag 15-16 oktober 22, kl 18 - 08

Vi ser fram emot den efterlängtade övernattningen för 10-14-åringar igen! Aktiviteten är föräldrafri, så barnen får uppleva en spännande natt i ett mörklagt museum med nya vänner. En museipedagog håller en specialvisning och det blir en spännande skattjakt som leder oss in i skrymslen vi inte vanligtvis kommer åt på museet. Vi ser en nattbio tillsammans efter att vi ätit korv med bröd. Vi avrundar kvällen med en pysselstund (med pärlor för de som önskar eller sjömaningsarbete med rep och tjärad märling) innan barnen kryper ner i sina egna sovsäckar i batteridäckskopian i utställningen Livet ombord, ute i museet. Samling på museet kl 18 den 15 oktober. Föräldrarna hämtar barnen igen kl 08.15 den 16 oktober. Denna kväll blir ett minne för livet! 

Pris 295 kr/junior och då ingår aktiviteter, korv med bröd och frukost morgonen efter. 

Spela svenskt bräde 

Inom ramen för vänföreningens aktiviteter finns en brädspelssektion som träffas på onsdagar (under vår och höst), kl 14-19:45. De börjar spela den 5 januari igen. Sektionen anordnar traditionsenligt SM i bräde 19-20 november 2022. 

Vill du veta mer om deras verksamhet, titta in på: