Här finns information för dig som planerar att besöka Vasamuseet med en klass.

Boka ankomst och skolprogram

Du behöver föranmäla klassens ankomst om ni vill gå runt på egen hand i museet. Då får du också tips och råd inför ditt besök.

Skolprogrammen är kostnadsfria och erbjuds förskoleklass - åk 9, gymnasiet, studieförberedande vuxenstudier på hög- och gymnasienivå samt SFI. 

Föranmälan

Du föranmäler ankomst och bokar skolprogram genom att mejla bokningen med följande information:

  • Dag och tid du önskar komma
  • Skolans namn & ort
  • Årskurs
  • Antal elever och antal lärare/vuxna per grupp
  • Namn, mobiltelefonnummer och mejladress till en kontaktperson som följer med till museet.

E-post: bokningen@vasamuseet.se

Läs mer om skolprogrammen som ges på museet:

Digitala skolprogram

De digitala skolprogrammen bokas direkt på vår webbplats:

8 februari öppnar utställningen Brickwrecks på Vasamuseet. Brickwrecks innehåller modeller i LEGO® som ger liv åt åtta världskända skeppsbrott, däribland Vasa.

Du som lärare kan att kunna boka kostnadsfria biljetter till dig och dina elever. Det finns 40 bokningsbara biljetter för elever och lärare varje timme, varav max antal biljetter för elever är 35. Det kan dock finnas färre bokningsbara biljetter om en klass redan bokat samma insläppstid.Observera att det är insläppstiden du bokar. Du har en timme på dig att gå in med klassen i utställningen. Det finns ingen sluttid men besöket brukar ta ungefär en timme.

Gå in på länken nedan för att komma till den digitala bokningen av Brickwrecks.

För skolan i maj och juni

I maj och nu anpassar vi utbudet för skolan, efter de många skolresor som kommer till museet. Mer info om erbjudandet för perioden kommer, men du kan redan nu boka ankomst för din klass, enligt instruktionerna längst upp på sidan.

Så fungerar det inne i museet

  • Läraren är ansvarig för att hålla ihop sin grupp under hela besöket. Elever får därmed inte gå runt på egen hand i museet.
  • OBS! Matsäcksrummet finns på entréplan men har mycket begränsat antal platser. Vi rekommenderar att medhavd mat äts utanför museet om vädret tillåter.
  • Tips! Temperaturen i museet är 18 grader, ta med långärmad tröja om ni är frusna.

Förbud mot stora väskor

Större väskor och väskor på hjul är inte tillåtna i museet men det är tillåtet att ta med handväskor och mindre ryggsäckar. Förvaringslåda finns för klassens väskor. Nyckel lånas i informationsdisken.

Kostnad

Skolklasser med medföljande lärare besöker Vasamuseet kostnadsfritt, såväl entré som bokningsbara skolprogram är utan kostnad.

Kontantfritt museum

Från och med den 7 november 2022 är Vasamuseet ett kontantfritt museum.  I entrén, butiken och restaurangen betalar du enkelt med kort eller Swish.

Kontakt

Har du frågor? Mejla oss.

E-post: pedagoger.vasamuseet@smtm.se

Vasamuseets pedagoger som arbetar med skola är Emilie Börefelt, Inger Elgestedt, Joakim Engblom och Josefin Wellbring.

Relaterad information