Träffa en museipedagog via Skype, Meet, Zoom eller Teams.

Erbjudandet är kostnadsfritt och gäller från förskoleklass till och med studier på gymnasienivå och SFI. De digitala skolprogrammen är 45 minuter långa.

Museipedagogen befinner sig i museets utställningar och runt om skeppet Vasa. Som vid alla våra möten med elever så välkomnar vi frågor och interaktion. Därför är gränsen 35 elever/en klass per tillfälle.

Boka 

Bokningsbara tider

Mars:

Fullbokat.

April:

Bokningsbara tider släpps 15/3.

Vi har inget kösystem och tar inte emot förfrågningar för kommande månader.

Gör så här

Mejla din bokningsförfrågan till:

E-post: pedagoger.vasamuseet@smtm.se 

Ange:

  • Vilken av tiderna ovan du önskar boka, ange helst flera alternativ eftersom det är ”först till kvarn” som gäller.
  • Vilket innehåll du önskar. Se alternativ nedan.
  • Vilken årskurs, antal elever samt namnet på skolan.
  • Ett telefonnummer till den lärare som kommer att vara med klassen under programmet.
  • Vilken digital plattform du vill använda.

Detaljer kring uppkoppling och innehåll kommer vi överens om per mail när vi har bokat in dig. 

Innehåll och teman

Skeppet Vasa är alltid utgångspunkten i det digitala mötet med klassen, men det finns många olika sammanhang och teman som Vasa kan kopplas till. Välj det som passar din klass bäst eller kom med egna önskemål!

Förslag på innehåll:

  • Skeppet och människorna (Alla åldrar): Vi pratar om skeppets spännande öde och hur det var att vara barn och vuxen på ett krigsskepp på 1600-talet. Temat passar för fakta- och fantasihungriga barn och ger en överblick av Vasas historia.

  • Vasa och Stormaktstiden (Alla åldrar): Skeppet Vasa var tänkt att bli en del i byggandet av det svenska Östersjöväldet. Ett program om Vasas plats i den svenska och europeiska historien.

  • Vasa och skulpturerna (Alla åldrar): Skeppets mer än 700 skulpturer kan berätta mycket om Sverige och 1600-talet: Från makt, symboler och bildspråk till hjältar, fiender, förkärlek för monster och mycket mer.

  • Historiebruk (Högstadiet och Gymnasiet): Skeppet Vasas historia kan som all historia användas på olika sätt och för olika syften. Hur använde exempelvis Gustav II Adolf historiska personer och antika hjältar på skeppet Vasa för att stärka sina politiska mål och bilden av sig själv? 

Förberedelser

Du kommer att få förberedelsematerial i ditt svarsmejl när du har bokat. Förbered också gärna klassen med att skriva frågor, läsa eller lyssna till berättelsen om Vasa. Gå igenom vår ordlista eller färglägg skulpturer. Du hittar förberedelsematerial på vår skolsida under "I klassrummet":