Här finns lärarhandledningar och elevmaterial för olika åldrar och inriktningar. Dessa kan vara till hjälp när du kommer till museet på egen hand med din klass.

Inträde för elever och lärare inom förskola, grundskola och gymnasiet är kostnadsfritt.

Tipspromenad

En tipspromenad som tar er runt i museet. Ålder: ca 8-13 år. Tidsåtgång: ca 40 min.

Vad ska jag packa?

Eleverna får hitta föremål i utställningen och värdera vilka saker de själva hade valt att ta med på en resa. Ålder: ca 10-15 år. Tidsåtgång: ca 25 min.

Vasamuseet på en timme

Handledningen ger svaren på de vanligaste frågorna. Ger en överblick av Vasa, idag och i sitt historiska sammanhang. Ålder: Alla. Tidsåtgång: ca 1 timme.

Skeletten från Vasa - naturvetenskap

Eleverna får studera några av de individer som omkom på Vasa med hjälp av frågor som rör DNA och osteologi. Ålder: Gymnasium. Tidsåtgång: 45 min. 

Skeletten från Vasa - vad berättar de om utseendet?

Eleverna får träna på att se skillnader mellan fakta, tolkningar och gissningar, genom att jämföra de riktiga skeletten med ansiktsrekonstruktionerna. Ålder: ca 10-15 år. Tidsåtgång: ca 30 min.

Föremål från filmen

Se först filmen om Vasa, som visas i museets filmsal, eleverna får sedan hitta föremål i utställningarna och beskriva dem. Ålder: ca 11-14 år. Tidsåtgång: ca 30 min.

Räkna med Vasa

Träna matematik på ett annorlunda sätt och få samtidigt en massa kunskap om Vasa. Ålder: ca 6-9 år. Tidsåtgång: ca 90 min.

Tio svåra ord förklarade på tre sätt

Tio ord som är relaterade till Vasa förklaras här med teckningar, lättläst text och bliss. Bliss är ett språk där ord visas med symboler istället för bokstäver.

 

Kontakt

Har du frågor? pedagoger.vasamuseet@smtm.se

Vasamuseets pedagoger som arbetar med skola är Inger Elgestedt, Emilie Börefelt, Josefin Wellbring och Lotta Wiker.

Inför ditt besök

Här har vi samlat sådant som är bra att veta när du besöker oss.

Praktisk information (pdf)