Välkommen att boka ett pedagogiskt program med din klass. Alla program utgår från Vasa och hennes historia.

Våra skolbesök är kostnadsfria.

Boka genom att mejla till: bokningen.vasa@maritima.se

 

Skeppet och människorna

När Vasa hittades 1956 var det som att öppna en lucka till en annan tid. Skeppet visade sig vara fyllt med vardagliga föremål som berättar om människors levnadsvillkor för nästan fyra hundra år sedan. Tillsammans tar vi reda på mer om kungens finaste skepp och hur det var att leva ombord mellan kanonerna. Var sov man, vad åt man och hur gick man på toaletten? I lyktans sken kommer fantasin i rörelse.

Tid:
60 minuter
Max antal: 30 personer

Jakten på de försvunna verktygen

Vasa är färdigbyggt och ska snart segla iväg. Timmermannen har somnat och går inte att väcka. Kvar på skeppet finns hans dyrbara verktyg! Nu behöver hans hustru hjälp att snabbt hitta dem igen på de mest märkliga ställen. Timmermannen Peter och hans hustru Eva är två av våra dockor som är med i programmet och ger barnen uppdrag.

Tid: 60 minuter
Max antal: 17 personer

Illustration av en gris som sitter högt upp i skeppets märskorg. Himmlen är mörkt blå med stjärnor och en halvmåne.

I Vasagrisens spår

Lär känna en prickig gris vid namn Lindbom. Han fick en dag lämna sin kära lerpöl och vara med om ett riktigt äventyr! Barnen får först lyssna till sagan och titta på bilderna, sedan ger vi oss ut i museets utställningar, smyger runt skeppet och nosar upp var Lindbom egentligen var någonstans. Baseras på boken Vasagrisen av Björn Bergenholtz. Passar 4-åringar till åk 1.

Tid: 60 minuter
Max antal: 17 personer

Tre barn hjälps åt att bära ett tjock rep. De står på rad och håller repet mot sin ena axel.

Räkna med Vasa

Utforska skeppet Vasa med hjälp av prestigelös matematik. Låt eleverna känna matematiken i kroppen när vi tillsammans utforskar Vasa med hjälp av lekfulla räkneövningar. Hur många fot lång är Vasa? Vems fot ska vi använda, din, min eller kungens? Vi använder både äldre måttenheter och metersystemet. Eleverna tränar taluppfattning, rimlighetsbedömning, uppskattning, skala, längdmätning, geometri och symmetri. Aktiviteten sprudlar när vi jobbar såväl i helklass, mindre grupper som individuellt. 

Tid: 150 minuter inklusive paus
Max antal: 30 personer, minst två lärare