Information om skolbesök på Vasamuseet

Skolprogram

Vi planerar att återigen erbjuda skolprogram på museet från och med september. Mer information om detta kommer i augusti. Observera att det pedagogiska utbudet kan komma att ändras något. 

Att ta sig till museet

Kom i god tid eftersom det kan vara långa köer vid entrén, särskilt i maj och juni.
Var också beredd på fulla spårvagnar och räkna med bilköer om ni hyrt buss.
Använd entrédörren märkt SKOLOR & GROUPS.

I museet

Inträde för elever och lärare inom förskola, grundskola och gymnasiet är kostnadsfritt.

Temperaturen i museet är 18 grader. Ta med långärmad tröja om ni är frusna.

Matsäcksrum och förvaring

Förvaringslåda finns för klassens väskor. Nyckel lånas i informationsdisken.
Mindre förvaringsskåp finns också, inga mynt behövs.
Matsäcksrum finns på entréplan. Här får cirka 40 barn plats och det kan inte förbokas. Vattenkran finns, men inte mikrovågsugn. Vid fint väder rekommenderar vi skolklasser att äta sin matsäck på gräsmattorna utanför museet. Restaurang finns:

Lärarens ansvar

Läraren är ansvarig för sin grupp under hela besöket. Detta innebär att det är du som lärare som skall se till att eleverna håller normal samtalston och går lugnt i museet. Du vet själv om dina elever klarar av att gå på egen hand eller om du behöver gå med gruppen. Du är dock ansvarig för att dina elever som går själva är lugna i museet.

För dig som går med din klass på egen hand

Det finns material för lärare och elever att använda:

Filmen om Vasa (17 min) visas var 20:e minut. Se filmschema:

För dig som bokat ett skolprogram

Under våra skolprogram läggs stor vikt vid dialog och elevernas frågor, vi använder oss ofta av rekvisita och flera sinnen. Vid ett längre program ingår alltid praktiska moment.

Beräkna tio minuter (utöver eventuell kö) för det praktiska: Låsa in i väskor, hänga av ytterkläder, gå på toaletten, osv.
Om ni har en bokning som startar före ordinarie öppettid så kommer ni att bli insläppta tio minuter innan programmet börjar.

För bokning mejla bokningen (bokningen.vasa@smtm.se) med dina önskemål om dag och tema. Museipedagogen kontaktar sedan läraren personligen inför besöket för att stämma av upplägg.

Skolprogram i maj och juni

När det är högsäsong för skolresor i Sverige ställer vi om utbudet. Då ersätts samtliga skolprogram av programmet "Möt Vasa" som är 45 minuter långt och som ger en överblick över Vasas historia. Programmets nivå anpassas till elevernas ålder och intresse. Men om ni vill kunna välja tema eller ha ett museum med mindre trängsel, besök oss på andra tider under terminerna.

Kontakt

Har du frågor? Mejla oss: pedagoger.vasamuseet@smtm.se

Vasamuseets pedagoger som arbetar med skola är Inger Elgestedt, Emilie Börefelt, Josefin Wellbring och Lotta Wiker.