SKYPA MED VASA ÄR FULLBOKAT

Observera att våra skypetider är fullbokade för närvarande och inte går att boka.

 

Ett skypetillfälle håller på i cirka 25 minuter och är kostnadsfritt. Eftersom vårt möte bygger på dialog fungerar det bäst att skypa med endast en klass åt gången. Under skypelektionen befinner sig museipedagogen på en plats vi kommit överens om i förväg:

Skype ombord:

Se Vasa inifrån, en plats dit museibesökarna aldrig kommer.

Skype i utställning och skeppet utifrån:

Se Vasa utifrån och titta på någon av våra utställningar, till exempel kanoner eller skelett. 

Mystery skype (ombord eller i utställning):

Låt eleverna ta reda på vem de skypar med utifrån ja- och nejfrågor. När de har listat ut var vi befinner oss ser vi oss omkring och svarar på deras frågor. Vi kan vara antingen ombord eller i en utställning.

Det är inte möjligt att kombinera ombordgång med utställning.


Förebered eleverna:

Bäst fungerar det om ni läst lite om Vasa innan vi möts, ni får tips och länkar av oss. Använd sedan skypetillfället till att få reda på sådant ni inte hittat svar på i skolan, eller till att fördjupa er i något tema.
Eleverna kan skriva egna frågor i förväg eller fråga spontant under skypesamtalet. Det får du avgöra som känner din klass.

Förbered tekniken:

Om du inte har skypat från den lokal ni kommer att befinna er i under vårt möte, bör du testa uppkopplingen i förväg från den platsen. Detta kan till exempel göras med en kollega från ett annat rum i skolan.
Ni behöver en dator, helst projektor eller smartboard, med bra internetuppkoppling och gratisprogrammet Skype installerat (inte Skype for Business), mikrofon och en webbkamera. 


Fler anledningar att skypa: 

Skolor har haft många olika anledningar till att kontakta oss och vi har friheten att testa olika grepp. Här följer några exempel på vad vi gjort som ni kan inspireras av, och vi är förstås öppna för nya idéer.

  • Se på detaljer om konserveringen av skeppet. Här får kemistudenter konkreta exempel från verkligheten.
  • Träna svenska som andraspråk. Här blir Vasa ett medel för eleven att själv formulera och uttrycka sig i tal eller skrift.
  • Förbereda er för ett museibesök. Här får elever en trygghet i att ha sett platsen och kanske även personen de kommer att träffa.
  • Ta reda på var Vasagrisen egentligen var. Här får barn som läst "Vasagrisen" (av Bergenholtz) se var Lindbom höll till.
  • Träffa kungen. Här får barnen prata med självaste Gustav II Adolf, som docka, vilket ibland kan vara lättare än att prata med en främmande vuxen.
Visa mer

Bokning och tider

Observera att skypetider släpps några månader i taget: Det är nu fullbokat tills vidare.

Undrar du något? Skicka ett mejl till pedagoger.vasamuseet@maritima.se

Mejla en skypeförfrågan