Vill ni se Vasa men saknar möjlighet att resa till oss? Då kan skeppet komma till er istället - via Skype.

Under skypelektionen befinner sig museipedagogen på en plats ni kommit överens om i förväg. Vi håller på i cirka 20 minuter och det är kostnadsfritt, välj mellan:

Skype ombord:

Museipedagogen är på Vasas övre däck och nere på kanondäck. Ni upplever Vasa inifrån, en plats dit museibesökarna aldrig kommer. Inför varje tillfälle kollar vi med kollegorna som arbetar ombord så att det är ok och vi inte stör varandra.

Skype i utställning och skeppet utifrån:

Museipedagogen står så att ni ser Vasa utifrån, från olika vinklar. Ni har även möjlighet att titta närmare i någon utställning, till exempel kanoner eller skelett. 

"Mystery skype" eller "grej of the day"

Kan du bevara en hemlis? Vi startar med att eleverna får ta reda på vem de skypar med utifrån ja- och nejfrågor. När de har listat ut var vi befinner oss ser vi oss omkring och svarar på deras frågor. Vi kan vara antingen ombord eller i en utställning.

Det är inte möjligt att kombinera ombordgång med utställning.
Fokus ligger på kommunikationen med eleverna, även om några förflyttningar med kameran görs.

Förebered eleverna:

Bäst fungerar det om ni läst lite om Vasa innan vi möts, ni får tips och länkar av oss. Använd sedan skypetillfället till att få reda på sådant ni inte hittat svar på i skolan, eller till att fördjupa er i något tema.
Eleverna kan skriva egna frågor i förväg eller fråga spontant under skypesamtalet. Det får du avgöra som känner din klass.

Förbered tekniken:

Om du inte har skypat från den lokal ni kommer att befinna er i under vårt möte, bör du testa uppkopplingen i förväg från den platsen. Detta kan till exempel göras med en kollega från ett annat rum i skolan.
Ni behöver en dator, helst projektor eller smartboard, med bra internetuppkoppling och gratisprogrammet Skype installerat, mikrofon och en webbkamera. 


Fler anledningar att skypa: 

Skolor har haft många olika anledningar till att kontakta oss och vi har friheten att testa olika grepp. Här följer några exempel på vad vi gjort som ni kan inspireras av, och vi är förstås öppna för nya idéer.

  • Se på detaljer om konserveringen av skeppet. Här får kemistudenter konkreta exempel från verkligheten.
  • Träna svenska som andraspråk. Här blir Vasa ett medel för eleven att själv formulera och uttrycka sig i tal eller skrift.
  • Förbereda er för ett museibesök. Här får elever en trygghet i att ha sett platsen och kanske även personen de kommer att träffa.
  • Ta reda på var Vasagrisen egentligen var. Här får barn som läst "Vasagrisen" (av Bergenholtz) se var Lindbom höll till.
  • Träffa kungen. Här får barnen prata med självaste Gustav II Adolf, som docka, vilket ibland kan vara lättare än att prata med en främmande vuxen.
Visa mer

Bokning och tider

Under terminerna erbjuder vi skolklasser skype tisdag-fredag. Det är lättast att få tid före 9.30 och efter 13.00. Det är kostnadfritt och vi håller på ca 20 minuter.

Skicka ett mejl med förslag på datum och klockslag, ange alternativa tider. Tala också om vilket skype-alternativ ni önskar.

Klicka på länken nedan, den går till museipedagogernas gemensamma mejl: pedagoger.vasamuseet@maritima.se

Mejla en skypeförfrågan