Missa inte ForskarFredag – den årliga vetenskapsfestivalen med aktiviteter över hela Sverige som äger rum den 20 - 25 september.

I år är festivalen till stor del digital och från Vasamuseet deltar dräkt- och textilforskaren Anna Silwerulv och pedagogen Emilie Börefelt på temat textilforskning på Vasamuseet – klädernas dolda budskap.

Bokning ForskarFredag

emilie.borefelt@smtm.se

Spännande textilforskning

Skeppet Vasa sjönk på sin jungfrufärd 1628 och låg på botten i 333 år innan hon bärgades. Skeppet och alla föremål som hittats ombord fungerar som en tidskapsel och ger en bild av hur livet var till sjöss och på land under tidigt 1600-tal. En del av samlingen är 5600 textilfragment, som Anna Silwerulv och andra forskare på Vasamuseet idag arbetar intensivt med att tyda.

Textilsamlingen är unik och i blandat skick, den innehåller allt från nästan hela kläder till väldigt små fragment av plagg. Forskningen handlar om att i detalj studera textilfynden för att förstå vad de har varit för plagg och att på så sätt också komma närmare svaret på gåtan om vem som har burit dem.

Dräktforskningen på Vasamuseet