Ett fåtal lediga tider finns!
Vasamuseet deltar i ForskarFredags arrangemang Låna en forskare 23 - 26 september. Under veckan kan lärare boka en expert till sin klass till en digital träff eller en träff på plats i klassrummet. Aktiviteterna är kostnadsfria.
Låna dräkt- och textilhistoriker Anna Silwerulv till klassrummet
- Gäller Stockholmsregionen.
- För årskurs: 7-9 och gymnasiet.
- Bokningen görs på Låna en forskares webbsida:
Anna Silwerulv är dräkt- och textilhistoriker på Vasamuseet. Hon samordnar forskningen om den samling av kläder och skor som hittades ombord på skeppet Vasa, som sjönk 1628 i Stockholm och bärgades år 1961. Anna kommer visa och berätta om hur hon och hennes kollegor studerar dräktfynden i detalj, för att förstå vad de har varit för plagg och vem som har burit dem. De använder ofta tvärvetenskapliga metoder med både teoretisk och praktisk kunskap för att förstå fynden. Dräktforskningen kombineras med studier av personliga ägodelar och mänskliga kvarlevor för att få fram ny information om människorna på 1600-talet. Anna kommer också att berätta om hur hon hamnade på just Vasamuseet – en resa från textilnörderi till forskning!
Låna konservator Malin Sahlstedt - digitala träffar
- Fullbokat.
- Online i hela Sverige.
Malin Sahlstedt är konservator på Vasamuseet och arbetar med skeppets bevarande. Som konservator är Malin ofta en länk mellan forskare och det material de ska studera, alltifrån egenskaper i skeppets trä till spår av färg i ytan på skeppets hundratals skulpturer. Det kan vara att förklara hur materialen påverkats av sin tid på sjöbotten eller att ta prover från föremål. På träffarna kommer Malin att ge exempel från sin vardag i arbetet som konservator på museet. Det kan till exempel handla om den omfattande insatsen som görs för skeppet Vasas nya stöttning och hur forskare kommit fram till hur skeppet var målat när det byggdes.
Låna konservator Johanna Sandström - digitala träffar
- Fullbokat.
- Online i hela Sverige.
Johanna Sandström är konservator på Vasamuseet och arbetar med bevarandet av föremålssamlingen. Skeppet Vasa är museets mest kända föremål, men det finns dessutom närmare 40 000 föremål som hittades ombord. Johanna kommer att berätta om sin roll som konservator i olika tvärvetenskapliga samarbeten, med anställda forskare på museet och forskare på högskolor och universitet genom att visa och berätta om föremål i museets magasin. Mycket av den aktuella forskningen på Vasamuseet idag kretsar kring människorna på 1600-talet, genom att studera besättningen som var med på skeppet Vasa och vad de lämnat efter sig. I forskningen studeras till exempel mänskliga kvarlevor, fragment från kläder och skor, och vardagsföremål som besättningen hade med sig ombord i sina packningar.