Transkribering till filmen Stötta Vasa

TEXT PÅ SKÄRM: STÖTTA VASA.

BERÄTTARRÖST:
[miniatyr av Vasa och dess jungfrufärd] Skeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholm 1628. Där hade Vasas resa kunnat sluta. [gamla videoklipp från bärgningsarbetet, en gammal kanon syns i bild] Men i september 1958 bryter Sveriges Radio sina nyhetssändningar och sänder direkt från plats när en av Vasas kanoner hämtas upp ur djupet. Och i april 1961, efter 333 år på botten, bärgades det väldiga krigsskeppet, och resan kunde fortsätta. [videoklipp med jublande människor när skeppet bärgas, bilder på skeppet inifrån museet] Vasa blev snart en av Sveriges största celebriteter, och ett av landets mest uppskattade besöksmål. Sedan den komplicerade bärgningen har det varit en oerhörd utmaning att bevara skeppet. [bild från labbmiljö, med mätningar och prover, följt av fler klipp av Vasa inne i museet] Efter mer än ett halvt sekels arbete med omfattande konservering och återuppbyggnad, är succén bakom Vasa lätt att förstå. Det är världens bäst bevarade 1600-talsskepp. Vasa består till 98 procent av originaldelar och ser till stor del ut som när hon var kvar att ge sig av från Stockholm, om än inte lika färggrann. 

MAGNUS OLOFSSON, PROJEKTCHEF:
[Magnus intervjuas i bild, stödet med dess stora metallkonstruktion visas] Vaggan som Vasa ligger i gör inte längre ett bra jobb. Vi har rörelser och vi har deformationer i skrovet och måste därför bygga ett nytt stöd, ett nytt yttre stöd, men också ett inre skelett som kan ta hand om rörelserna, för att vi ska kunna bevara Vasa för lång tid framöver.

BERÄTTARRÖST:
[videoklipp från labbmiljö och skeppet inne i museet] Trots ett omfattande arbete med konservering och forskning så visade data och analyser i början av 2000-talet, att träet är skörare än väntat och att hållfastheten i skeppets skelett försvagats och att skeppet i dag lutar. [bilder på Skeppet Vasa inifrån, och utifrån med fokus på kanonluckor] Det gör att dagens stöttning inte är bra i längden, då den trycker på eller i vissa fall inte ens stöttar känsliga delar som sakta deformerar skrovet. Därför står skeppet nu inför en tuff utmaning. [en animering/ritning av en ny stöttningskonstruktion visas] En ny stöttning är nödvändig för att kunna bevara Vasa för framtiden. Vi arbetar för att bevara skeppet i 1000 år, och Vasa har nu klarat 60 år ovanför marken.

JENNY LIND, MUSEICHEF:
[Jenny intervjuas i bild] Vasa och hennes historia inspirerar och berör många, från skolelever till Nobelpristagare. Det är vår uppgift och vårt ansvar att bevara skeppet inför framtiden. Jag vill hälsa sponsorer välkomna till detta mycket viktiga projekt, och till att bli en del av Vasas framtid.

BERÄTTARRÖST:
[videoklipp på Skeppet Vasa, med närbilder på dekorationer och utsmyckning] Nu finns en unik möjlighet för företag att vara med och stötta Vasa, såväl bildligt som bokstavligt. Med er hjälp räddar ni inte bara ett svenskt kulturarv, utan ni blir genom ert bidrag en del av forskningen, bevarandet och Vasas historia. [barn tittar på montrar inne i museet] Ni gör det också möjligt för framtida generationers besökare från hela världen, att resa tillbaka till en långt gången tid, och att ett av världens mest populära museer får leva kvar. [bild på museet från utsidan, med de karaktäristiska masterna genom taket. Skärmen blir vit, de tre nivåerna av Stötta Vasa visas; silver, guld och brons]