Textversion av filmen Vasas riggmodell
[Vi ser Olof Pipping som bygger en stor skeppsmodell, förloppet är snabbspolat, så att det ser ut att gå mycket fort. Olof Pippings röst hörs:] I dag håller vi på att sätta upp en modell av Vasas rigg som vi kan använda för att simulera hur man manövrerar och seglar med skeppet.
[Två kvinnor drar i snören intill modellen. Texten ”Vasas riggmodell” visas i bild. I nästa bild sitter Olof Pipping framför skeppsmodellen:]
Jag heter Olof Pipping. Jag är sjöman från början och har seglat stora segelfartyg. När det var dags att rigga Vasaskeppet så fick jag privilegiet att leda det arbetet, från 1992 till 1995. [Svartvit äldre stillbild på Olof Pipping, där han står i en verkstad. Sedan syns en filmsekvens av Vasa rakt uppifrån, där Olof sitter i märskorgen långt upp i en av Vasas master och jobbar.] När vi började så hade skeppet legat som ett skrov i alla år. Nu började många ställa frågor. Det här med riggen – vad är det för någonting? Hur kommer det se ut? Var sitter seglen? Hur gjorde de för att segla skeppet?
[Olof i bild:] Och till sist, i ren desperation, så gjorde jag den här modellen, så att man skulle kunna hala och dra och se hur det fungerar. [Det snabbspolade förloppet där Olof bygger på riggmodellen syns åter i bild. Han flyttar runt en stege för att montera masterna och repen mellan masterna.] Den här modellen är i skala 1 till 10 mot det riktiga skeppet. Därför blir den knappt sju meter lång och ungefär fem meter hög. Den är isärplockad i normalfallet. Vid vissa tillfällen så kan man sätta ihop den och hålla demonstrationer. Det tar ungefär en arbetsdag att sätta upp modellen ordentligt, det är rätt mycket rep som ska trasslas ut och sättas på plats och kontrolleras.
[Olof i bild:] Repen går på samma sätt som på Vasa, men modellen ser inte ut som Vasa. [Olof rör sig kring den färdigmonterade modellen. Två kvinnor flyttar på stegen och hjälper honom att ställa iordning.] Det är bara plankor som ligger utlagda, så att man kan få fäste för repen.
[Närbild på en av masterna, där Olof fäster ett rep.] Vi har satt upp tre master. Det behövs för att en del av repen går mellan masterna. På mittenmasten så har vi satt upp två segel. [Bild på mittenmasten där två segel hänger från tvärgående balkar.] De hänger under något som kallas för en rå – en avlång stock som seglet hänger under för att hålla det utspänt. [Närbild på en av de tvärgående balkarna. Sedan ser vi Olof samtala med en kvinna. De pekar på modellen och drar i olika rep.] På den här modellen kan vi prova alla momenten med de här två seglen. De övriga seglen på Vasa fungerar på samma sätt. Har man väl förstått grundprincipen så kan man förstå hur resten fungerar också.
[Olof står intill modellen och gestikulerar med händerna, för att visa hur vinden blåser.] Nu har vi vinden in från styrbord, alltså från denna sidan. Vinden blåser så här. Då seglar vi åt det här hållet. För att komma vidare upp mot vinden, då måste vi ibland vända. Då brassar vi om hela riggen, så vi får vinden in från andra sidan. Och så seglar vi åt det hållet. Så kan man hålla på och sicksacka. Det kallas för kryssa.
[Två kvinnor drar i rep vid modellens akter. Seglet vrider sig i sidled.] Så vad vi kan visa på den modellen är hur man ställer in seglen för olika vindar och olika kurser. Om man till exempel ska kryssa så måste man ställa om seglen när man vänder genom vind. [Olof i bild:] Ska man segla med vinden så sätter man seglen tvärs över skrovet. Så kan vi visa hur man bärgar segel, alltså hur man tar bort dem om man inte ska segla mer. [Två kvinnor virar modellens snören.] Och så kan vi visa hur man sätter segel, alltså när man sätter igång att segla.
[Olof i bild:] Tyvärr har vi ingen vind här inne i huset, så vi kan inte se hur vinden tar fatt i seglen. [Vi ser hur Olof samtalar med två kvinnor intill modellen.] Så det är nog svårt att förstå hur det fungerar i en riktig båt. Men vi kan åtminstone se hur repen drar i seglen och vad de har för funktion.
[Olof i bild:] Det finns två till. Jag har en egen hemma som ligger nerplockad. Den är lite för stor för vårt hus. [Riggmodellen syns åter i bild. Två kvinnor drar i rep. Bilderna varvas med närbilder på modellen.] Men jag har använt den vid olika tillfällen. Jag och en kollega var nere i Danmark och höll föreläsningar kring den här modellen. Och så finns det en till vid Texas A&M University, för där har vi haft en likadan demonstration. Men det var för dyrt att skicka en modell dit. Så modellbyggaren på plats fick bygga en åt oss, efter våra ritningar. Det fungerade jättebra.
[Olof i bild:] Man kan väl säga att vi har tre systermodeller, som finns på olika platser och används på olika sätt. [Snabb bakåtspolning av när modellen byggs ihop.]