Pressrum

Välkommen till Vasamuseets pressrum. Här hittar du våra pressmeddelanden och pressbilder. Om du saknar något eller önskar veta mer, vänligen kontakta oss. Du kan filtrera pressmeddelanden genom att söka på årtal. Det går också att fritextsöka: Klicka på Meny och skriv sökordet i sökrutan. Filtrera sedan genom att klicka på ”Press”, då får du enbart träffar i pressrummet.

Sanningen om Vasa sökes

2009-07-09

För första gången får vi nu reda på hur Vasa faktiskt var byggd. Vasamuseets gästforskare, Kroum Batchvarov, har påbörjat ett gigantiskt mätarbete för att få ut såväl mått som vikt på samtliga Vasas dolda spant, det vill säga de timmer i skeppets invändiga stomme mot vilka plankor och bordläggning fästs, för att ge dessa form och styrka.
För första gången får vi nu reda på hur Vasa faktiskt var byggd. Vasamuseets gästforskare, Kroum Batchvarov, har påbörja...

SM i svenskt brädspel

2008-12-16

Årets SM i svenskt brädspel, det 13:e i ordningen, som gick av stapeln på Vasamuseet i början på december lockade ett större antal deltagare än någonsin tidigare. I tävlingen deltog 38 spelare i åldrar från åtta år och uppåt från Malmö och Ronneby i söder till Sandviken i norr och från Göteborg i väster till Visby i öster.
Årets SM i svenskt brädspel, det 13:e i ordningen, som gick av stapeln på Vasamuseet i början på december lockade ett st...
Frågor & svar